dual channel question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-01-2006, 10:40 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 21
Send a message via AIM to Thane of Cawdor Send a message via Yahoo to Thane of Cawdor
Question dual channel question

When I want RAM to run in dual channel do both sticks of ram need to be have the same timings and be from the same company? Or is it enough that both sticks of RAM are PC3200 and DDR400. Because before buying another stick of RAM I want to know what to buy.
Right now I have 512mb of Patriot Extreme RAM running at PC3200 DDR400 and timings are 2-3-2-5.
__________________

Thane of Cawdor is offline  
Old 01-01-2006, 10:44 PM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Identical sticks are best.

I do believe that they have to be the same speed and size. i would say that the timings should match as well.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-01-2006, 10:45 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 21
Send a message via AIM to Thane of Cawdor Send a message via Yahoo to Thane of Cawdor
Default

Alright good---they don't sell Patriot at Amazon or Compusa so I need to find a match. (I have gift certificates to those places)
Thane of Cawdor is offline  
Old 01-02-2006, 10:39 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Phanto's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Puerto Rico
Posts: 603
Default

There are some brands that sell you a packet of two rams for dual channel purpose for example 2 X 256mb =512mb , they show that in description or something very similar, you should have no problem looking for it.


http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820220002

Look above that link is a very neat example of what i'm talking
__________________
i5 2500k @ 4.5GHz
COOLER MASTER Hyper 212 Plus
MSI Z77A-G45
16GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600MHz
Corsair HX650w
eVGA 670 GTX 2GB
Samsung 840 Pro SSD 256GB
Seagate Barracuda 7200.14 3TB
ASUS VG248QE Black 24" 144Hz, Samsung 24" S24B300, Samsung 22" 226BW & HP L1908W 19" (Quad Monitor Setup)
COOLER MASTER HAF 912
Phanto is offline  
Old 01-02-2006, 11:46 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 512
Default

Try Crucial, they have a system that tells you what ram suits your computer best. Here's the link http://www.crucial.com/
__________________

Life is too important to be taken seriously - Oscar Wilde
Metr01973 is offline  
Old 01-02-2006, 11:52 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 21
Send a message via AIM to Thane of Cawdor Send a message via Yahoo to Thane of Cawdor
Default memory

I tried the crucial memory thing and most of the RAM that was in my price range didn't look so great. What if I was to buy the same exact stick that I have now from Newegg? Would that work?
Because right now I have 1 Patriot Extreme 512mb---if I buy another one wouldn't that be able to work in dual channel?
Thane of Cawdor is offline  
Old 01-04-2006, 02:06 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Phanto's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Puerto Rico
Posts: 603
Default

Yest it work well, without a problema .

But it have to be the exact one that you have.
Anyway i think another could work, but don;t take chances.
__________________

__________________
i5 2500k @ 4.5GHz
COOLER MASTER Hyper 212 Plus
MSI Z77A-G45
16GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600MHz
Corsair HX650w
eVGA 670 GTX 2GB
Samsung 840 Pro SSD 256GB
Seagate Barracuda 7200.14 3TB
ASUS VG248QE Black 24" 144Hz, Samsung 24" S24B300, Samsung 22" 226BW & HP L1908W 19" (Quad Monitor Setup)
COOLER MASTER HAF 912
Phanto is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.