Dual Channel Help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-29-2008, 09:06 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 26
Default Dual Channel Help

I recently downloaded CPU-Z to check my System information, and i clicked through the tabs just out of curiosity. When i reached the Memory tab, I noticed that I was running on Single Channel, and not Dual Channel. I am 150% sure that my RAM supports dual channel. How can i fix this?

Is there something i have to enable (I checked bios, Nothing)?

Could it be where my Sticks are positioned?
Stick 1
Empty
Stick 2
Empty


This is the type of RAM i am using.
Newegg.com - G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

Any help will be much appreciated

Thanks
__________________

ilim4t1c is offline  
Old 07-29-2008, 09:13 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Dual Channel Help

some boards have it set up so its:

Stick1
Stick2
Empty
Empty

so try that
__________________

__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 07-29-2008, 09:16 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 26
Default Re: Dual Channel Help

was going to try that, but figured id ask b4 i wasted my time. :P
ilim4t1c is offline  
Old 07-29-2008, 09:21 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Dual Channel Help

yea, it's best to ask before doing things. I understand your confusion though, most boards do have it configured in the way you showed. Probably would have it in the manual...but who reads those?? lol
__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PC locks up within 2-3 minutes after booting using Dual Channel memory. CPZ12 Hardware Repairs and Troubleshooting 8 07-17-2008 04:09 AM
AN8SLI and 2 x Cruicial CT12864Z40B Dual Channel? Dojjan Hardware Repairs and Troubleshooting 3 04-13-2008 12:28 AM
Dual Channel, Raid, and Raptor Hard Drives Akumajin New Systems | Building and Buying 14 10-23-2007 03:23 AM
Dual Channel PC2-5300 beats Dual Channel PC2-6400? pinoy3000 New Systems | Building and Buying 8 09-14-2007 07:03 PM
dual channel lower clock? Rich_Franklin Overclocking and Modding 4 05-29-2007 08:57 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.