Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-05-2018, 01:08 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: S
Posts: 8
Default Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

so i have a system with overclocked GPU and CPU and Ram.
does removing one of the ram stick (i have 4 of them) could cause the MOBO to reset the overclock's settings?
because i've noticed the system start to act weird (booting twice-three times) but then it booted to windows just fine!
__________________

__________________
Aljouf is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2018, 02:21 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 29,446
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

If by booting weird you mean during post it could be detecting unstable settings and resetting RAM timings/clock for the system to boot stable. So to answer your question for your case most likely.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2018, 03:27 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: S
Posts: 8
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
If by booting weird you mean during post it could be detecting unstable settings and resetting RAM timings/clock for the system to boot stable. So to answer your question for your case most likely.
thank you for replying.
i wont be in my home for a quite a while so i cant check but can these settings be saved on a profile (i have a pre-built pc overclocked from origin) ?

and last thing does BIOS resetting effects the GPU as well?
__________________
Aljouf is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 01:39 AM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 29,446
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

They probably have a profile on there but it won't matter if the removed stick is causing instability.

No GPU OCing is done with software in Windows.

2 questions, what are the specs of the machine and why are you removing the stick of RAM to begin with?
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 05:46 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: S
Posts: 8
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
They probably have a profile on there but it won't matter if the removed stick is causing instability.

No GPU OCing is done with software in Windows.

2 questions, what are the specs of the machine and why are you removing the stick of RAM to begin with?

i had a problem with the old system it started giving me blue screen and freezing so i suspected it was a ram problem so i had to take the ram from my new system without realizing it could reset the OC's settings!


thanks for the help i appreciate it .
__________________
Aljouf is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 06:00 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: Bosnia
Posts: 16
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Changing the hardware might also cause losing a key for windows(You need to activatr the windows)
__________________
Dinel Hamzic is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 06:10 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: S
Posts: 8
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Quote:
Originally Posted by Dinel Hamzic View Post
Changing the hardware might also cause losing a key for windows(You need to activatr the windows)

i didnt know swapping or removing hardware can be that complicated.
thanks for the input.
__________________
Aljouf is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 06:11 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: Bosnia
Posts: 16
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Quote:
Originally Posted by Aljouf View Post
i didnt know swapping or removing hardware can be that complicated.
thanks for the input.
keep in mind kmspico is available
__________________
Dinel Hamzic is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 06:32 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2018
Location: Bosnia
Posts: 16
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Oh yeah you should check the UEFI,cmos chip, secure boot
__________________
Dinel Hamzic is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 09:43 AM   #10 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,690
Default Re: Does removing a ram stick cuases the mobo to reset the OC settings?

Quote:
Originally Posted by Dinel Hamzic View Post
Changing the hardware might also cause losing a key for windows(You need to activatr the windows)
Quote:
Originally Posted by Aljouf View Post
i didnt know swapping or removing hardware can be that complicated.
thanks for the input.
That's only for major hardware changes, such as CPU/motherboard.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Google Pixel XL


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
i need to reset administration password with out a reset disk keylefoxy Microsoft Windows and Software 1 10-26-2011 09:32 PM
Memory Stick vs Memory Stick Pro vs Memory Stick Pro Duo jbc Digital Photography and Imaging 6 03-06-2010 09:47 AM
RAM, keep 256 stick with 1gb stick? Zatio89 System Upgrades 3 06-29-2007 11:11 PM
Memory 1 1gb stick and 1 512mb stick strife1344 System Upgrades 5 05-16-2006 08:00 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.