Do i need a new IDE or new hard drive or both? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-06-2012, 11:45 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: North England
Posts: 46
Default Do i need a new IDE or new hard drive or both?

When i load up my PC i get a screen saying "verifying DMI pool data" and "error loading operating system". Is this a hard drive problem or do i need a new IDE? The guy i bought it from did say it was temperamental and would take a few times to switch on before it worked.

Also, in BIOS should the boot options be in a certain order?
__________________

sidwell8 is offline  
Old 03-06-2012, 12:39 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

IDe is a certain architecture of hard drives. It sounds like your operation system files are corrupted. What OS do you have? XP, Vista, 7?

It doesn't really matter what boot order it is in.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 03-06-2012, 01:59 PM   #3 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

if you have remnants of other OS installs on other hard drives and those are booting first then it matters, but just verify that the hard drive with your OS on it is booting first.
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 03-06-2012, 02:05 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: North England
Posts: 46
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

Mindovermaster its XP
sidwell8 is offline  
Old 03-06-2012, 04:16 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

You have the XP CD? You might want to do a repair install.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 03-06-2012, 04:28 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: North England
Posts: 46
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

i dont i have windows 7 cos i wanted to put that onto it but i dont have the XP disc.
sidwell8 is offline  
Old 03-06-2012, 04:31 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

Don't upgrade it. That will cause even more problems. Unless you get a new drive and put 7 on it. But you need to make sure your hardware works with 7.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 03-06-2012, 04:46 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: North England
Posts: 46
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

get a new hard drive then?
sidwell8 is offline  
Old 03-06-2012, 07:00 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
GhOsT1321's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 804
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

Assuming that this is a retail computer, I would call the company and see if they can send you a reinstall disc.
__________________
Build to be updated, a reminder to myself.
GhOsT1321 is offline  
Old 03-07-2012, 07:49 AM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: North England
Posts: 46
Default Re: Do i need a new IDE or new hard drive or both?

i have no papers for it would it be easier and maybe safer to just get a new hard drive?
__________________

sidwell8 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop IDE hard drive CalcProgrammer1 Laptops and Notebooks 3 09-30-2008 06:31 PM
Adding IDE Hard Drive(s) to a SATA Hard Drive Rig digital_ninja2k System Upgrades 1 08-07-2008 03:33 PM
CD drive and hard drive on the same IDE cable? Disillusion New Systems | Building and Buying 2 11-14-2007 10:46 AM
IDE Hard Drive john3 New Systems | Building and Buying 7 06-04-2006 04:38 AM
Help - Hard Drive and IDE cables! TomZeBomb Monitors, Printers and Peripherals 6 01-26-2004 11:40 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.