dell ide hard drive in emachine t3604 sata. wont load past boot menu - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-07-2011, 04:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1
Default dell ide hard drive in emachine t3604 sata. wont load past boot menu

so basically, found a random desktop outside the dumpster i guess someone was getting rid of, and i was like, eh, looks pretty new, lemme take it in and check it out. only thing missing was the front piece and the hdd,everything else was in tact. so i figured lemme take the hdd out of my crappy computer i use and try to hook it up to the "new" one. well my old one has an ide setup, and this one is a sata hookup. i unplugged the ide cable and power from the cd/dvd drive in the new machine, set my ide hdd to master, and plugged it into the emachine. i booted everything up, and it came to the boot menu to choose, safe mode, safe mode with networking, normal, ect.. so i choose normal, emachine logo pops up, starts loading, i see hit f2 or f10 in the bottom right hand corner, the usual, but then it just goes back to the boot menu asking for safe mode, normal, ect... i went into the bios and i see it recognizes my hdd and everything else looks normal.

anyone have any idea why it wont boot up. im on my old pc now. i just popped the hdd back in and booted on up no problem. also, just to put it out there, i do have a few external hdd's i could possibly use as an internal hdd i think.

old pc is a dell with ide hdd
new pc is an emachine t3604 with sata hdd hookup
i already tried to boot into safe mode, safe mode with networking, and last working configuration, but it always takes me back to the boot menu. this is with the old hdd in the "new" emachine.
hdd works fine in old pc

might it be some other hardware issue with the emachine, or is there some basic configuration im missing out on to prevent it from loading past the emachine logo.

thanks for the help

edit. oh, dell is old.its a dimension 4300. haha. oh, and im running windows xp pro
__________________

jimmy1200 is offline  
Old 04-07-2011, 06:46 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: dell ide hard drive in emachine t3604 sata. wont load past boot menu

You can not boot off a HDD between systems. Windows gets confused, as all it's hardware settings are now all different. You have to do a fresh install.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 04-07-2011, 06:49 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Lexluethar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: 127.0.0.1
Posts: 4,708
Send a message via AIM to Lexluethar
Default Re: dell ide hard drive in emachine t3604 sata. wont load past boot menu

It won't boot because its two comletely different hardware profiles.

The only time you can even take a hard drive out of one PC and have it just load without issue on another PC is if the PC profile is similar (IE drivers are the same or from the same manufacturer). Even then technically you are breaking the microsoft licensing agreement because one XP license=one computer.

If you want that hard drive to work on this machine you will need to do a fresh install of windows.
__________________
-Vista SME
Lexluethar is offline  
Old 04-07-2011, 06:55 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: dell ide hard drive in emachine t3604 sata. wont load past boot menu

Actually in my experience, you can transfer a HDD is if you have the same chipset.

I had a P55 ASUS board. I had to send it into RMA. So I got a Gigabyte board, same chipset. I thought I was going to have to reinstall, so I just tried to see if it was transferable. It was. That even stumped KSoD.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dell Won't load Past Splash Screen bobbyfk Hardware Repairs and Troubleshooting 8 09-10-2009 08:05 PM
unable to load win xp on sata hard drive. unmountable boot volume error screen! busa4 Hardware Repairs and Troubleshooting 9 04-14-2008 09:09 PM
run ATA hard drive and SATA? wont recognize SATA? turndigital Hardware Repairs and Troubleshooting 16 07-12-2007 09:53 AM
pc wont power up/load up hard drive adamelliott Microsoft Windows and Software 5 05-22-2006 12:59 PM
disk 0, hard drive wont load machiavelli Hardware Repairs and Troubleshooting 1 12-31-2005 09:04 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.