crazy screen distortion (retrograde!)!!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 01-21-2006, 02:20 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 1
Send a message via AIM to Ooddiittyy
Default crazy screen distortion (retrograde!)!!!

My monitor flips out sometimes. At least, I think it's the monitor. Maybe it's the video card. At this point, I'm out of ideas.

The problem occurs when I load certain game titles (usually 2D, as far as I can tell) and sometimes when Firefox or IE attempt to open videos in-window. It seems to me like it would be due to the video card trying to force a resolution too small, i.e. unsupported by my monitor (21in) because it happens with games that are on the slightly-antiquated side (DX-Ball 2, Sonic 3, etc etc.). The pics I've included are the best way I have to describe what's going on.

(Won't let me post big pics, so go here: )

If it's hard to see exactly what's going on, imagine moving the cursor from right to left: the rightmost side of the screen seems to be folded in on itself, as is the middle part (where the brighter vertical, rectangular segment is) and when the cursor hits those parts, it will temporarily undergo what I can only describe as "retrograde mouse motion" as in, when the cursor hits the middle part going left, it will reverse direction and go right until it hits the other edge of the bright area, then reverse again. As if the bright area represents a loops coming out of and going back into the screen. (See crude Photoshop'd diagram.)

What I've done: Reformatted, switched HDs, reinstalled drivers (video card and monitor), switched resolutions, manipulated external monitor controls (to no effect whatsoever), switched video card parameters from fixed to "application specified" and back

What I haven't done: Broken anything. Yet.

If anyone's seen anything like this or has any ideas, please let me know. I've managed to stump the Viewsonic tech guys (they, of course, told me it was NVIDIA's fault... ) so any help is greatly appreciated.

Pentium 4 2.4GHz (<----this used to be fast!)
1GB RDRAM (<----this is still ridiculously expensive! dying tech!)
Viewsonic P220f 21in CRT
Gainward GeForce FX5900 Ultra 256MB (<----waste of $450!)
Typical running resolution & refresh rate: 1024x768, 85Hz
Max res.: 1600x1200 @ 75Hz
Min res.: 800x600 @ 150Hz
Ooddiittyy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:17 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.