Crashing in games - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-29-2005, 01:06 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default Crashing in games

My Computer crashes in games and one time in 3d mark requiring a reboot every time. Half-life 2 and counter strike source will only last about hour or so before crashing, same thing with doom 3.

3800+ x2 overclocked to 2.6 1:1
2 GB mushkin eXtreme Performance DDR 500
DFI LANPARTY nF4 SLI-DR
eVGA 7800 GT OC’d to 491 and the memory to 1.20
Windows XP home SP 2

I have the latest drivers and updates and everything including the OS.

I think the problems are overclocking related. I lowered the overclock to 2.4 which under clocks my ram to 240 as apposed to its factory defaults of 250. Same problems as before. I find it hard to believe that cpu being overclocked a mere 400 MHz is the cause for all my problems, but it maybe. I upped the voltage on the cpu to 1.40 V and the Voltage on the ram to 1.9 V. So I don’t think it’s a voltage problem, my cpu even under full load never goes above 40 C, and idles at about 32 C, The ram doesn’t go much above 40 either. The Video card temperate maxes out at about 50 C. So its not a temperature problem.

Any ideas of what my problem is here? Or is there any overclocking options that im missing that lead to system instability
__________________

Alex843 is offline  
Old 12-29-2005, 02:01 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 961
Default

What psu do you have?
__________________

__________________
A+ certified.
I now am on the interweb:
www.thescurvyshack.com
Mr_Threepwood is offline  
Old 12-29-2005, 02:05 PM   #3 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Check temps as well.
__________________
brady is offline  
Old 12-29-2005, 02:12 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default

MGE XG Vortec 600 Watt PSU

http://hi-techreviews.com/reviews/Vortec600/P1.htm
Alex843 is offline  
Old 12-29-2005, 02:15 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default

I just did a memtest and passed as well. So its probably not the memory
Alex843 is offline  
Old 12-30-2005, 11:10 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default

Well it looks like i have fixed it, i changed the AA & AF settings from apilicaton controll to user defined, so i could test the results in 3d Mark.
I changed it back to aplication controlled and started playing HL 2 anyway to see if it made a differece even though i had them set to the same settings both ways of 4 AA ans 8 AF, some how this makes the game a whole lot smoother, and no crashing was so ever, i played for two hours and no interferance.

I hope someone else who has this problem can learn from what i have done to fix this problem.
__________________

Alex843 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.