CPU upgrade problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-25-2007, 11:52 AM   #1 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Angry CPU upgrade problem

I upgraded my CPU from an Athlon 3800+ to a 3800+ X2, my motherboard recognises it etc but in windows it randomly shut down and now i cant even get into windows, i just get a BSOD

temps were fine, core 1 was 31 degrees and core2 was 37 degrees according to coretemp and my GPU was at a steady 49 degrees celcius

please help

update: installed old cpu everything is fine, my new one must be faulty
__________________

Nick is offline  
Old 12-25-2007, 03:25 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 40
Default Re: CPU upgrade problem

Deff a bad cpu
__________________

ctm2k is offline  
Old 12-25-2007, 04:10 PM   #3 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: CPU upgrade problem

thanks for the reply, if my motherboard recognises it and so does windows then i probarbly wont need to update the bios.. the cpu must be a crapper
Nick is offline  
Old 12-25-2007, 04:20 PM   #4 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default Re: CPU upgrade problem

The bios MIGHT need to be updated, depending on how old the mobo is and also, you can use this (Dual core Optimizer) to help with the Windows problem and the CPU.

AMD Athlon™ 64/FX Processor Utilities & Updates

if that doesn't help, then I might say check your CPU, but I'm not sure it's the CPU right off the bat. Just because your mobo sees the CPU doesn't mean it can operate with it properly.
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 12-25-2007, 04:42 PM   #5 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: CPU upgrade problem

ive downloaded some of those apps but will they actuly stop windows from crashing etc?
Nick is offline  
Old 12-25-2007, 04:59 PM   #6 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default Re: CPU upgrade problem

It's not JUST for gaming as it stated... when I bought my first DC, I used it and my freezing up stopped, but more importantly, at this point... what would it hurt to try it?
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 12-25-2007, 05:28 PM   #7 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: CPU upgrade problem

good point ill try now, 10:30PM wheyy ill post bck in a sec
Nick is offline  
Old 12-26-2007, 08:13 AM   #8 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: CPU upgrade problem

UPDATE: ive flashed the BIOS and have CPU running Orthos on the small FFTs test, it hasnt crashed yet fingers crossed
Nick is offline  
Old 12-26-2007, 10:55 AM   #9 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: CPU upgrade problem

thats good nick.
Most mobos need to be flashed when upgrading from single to dual core.
Im not sure if you should do a clean format though...some ppl recommend one.
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 12-26-2007, 11:45 AM   #10 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: CPU upgrade problem

ok, its still not working i flashed the BIOS as I said earlier and i ran 3dmark06 and also had run orthos earlier for an hour and 20 mins, then when i was installing orange box it just cut out like id switched off the power
__________________

Nick is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Overclocked 3.2ghz Pentium D processor by 15% EliteScouter Overclocking and Modding 1 12-19-2007 11:52 PM
Does my MB have a lock on the CPU freq.??? rickytan Overclocking and Modding 2 12-12-2007 01:16 AM
Serious computer problem. HeeRoMaKi Hardware Repairs and Troubleshooting 71 07-28-2007 11:42 PM
Upgrade Advice for my system Cheeseking25 New Systems | Building and Buying 2 07-25-2007 02:28 PM
Media Library (I Presume) Problem. Nadegas Microsoft Windows and Software 4 06-08-2007 08:27 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.