computer works fine for 1 year and then... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-05-2007, 04:23 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 406
Default computer works fine for 1 year and then...

hey everyone yesterday my computer was working fine and i came to start it up and everything turned on for a second and then shut off. I tried this again and the same thing happens, now even when i press the power button nothing happens, and the power led is blinking. I have no clue what is going on
__________________

__________________
AMD 3200
2x512 coasair valueselect
eVGA 6800gs
MSI Neo4-f
Anec true power 480 watts

-92% of teens have moved on to rap. If you are part of the 8% who still listen to real music, copy this.
SomeIranianKid is offline  
Old 06-05-2007, 04:36 PM   #2 (permalink)
Repeat Offender
 
superdave1984's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: South Fulton, TN
Posts: 1,980
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

Check your PSU. Is this a pre-built or did you build it? Check all connections inside and out.
__________________

__________________
Change the world. Of one person. Today.

If your equation requires either a complex combination of variables to get the desired result OR you can't seem to get the result regardless of the variables....it ain't your variables, it's your constant.
superdave1984 is offline  
Old 06-05-2007, 04:40 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 406
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

i built it myself but its been working fine for a year and now all of the sudden it stopped working. Ive checked all the connections and everything seems to be connected and power in the US is 110V right?

Also if the psu fried it wouldn't be starting up for a few seconds would it? mabye enough power isn't getting through or something
__________________
AMD 3200
2x512 coasair valueselect
eVGA 6800gs
MSI Neo4-f
Anec true power 480 watts

-92% of teens have moved on to rap. If you are part of the 8% who still listen to real music, copy this.
SomeIranianKid is offline  
Old 06-05-2007, 05:43 PM   #4 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

110V is US, make sure the PSU is switched onto 110-120V.

Yea it's possible, does the computer get pass POST? It's likely a faulty PSU, test the ATX power connector and the 4 pin CPU connector with a voltage meter to see if the power is fluctuating.

Somethings you can do.
Swap for a known working PSU.
Test the bad PSU on another machine
Reseat your hardware (CPU, RAM, Vid Card, etc)
__________________

Law is offline  
Old 06-05-2007, 11:09 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

I would test the PSU first. Sounds like it may by the problem.
turtile is offline  
Old 06-05-2007, 11:16 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2007
Location: Fort Smith, Arkansas
Posts: 11
Send a message via AIM to trose
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

I concur.
trose is offline  
Old 06-06-2007, 08:52 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 406
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

yeah thats what I am trying to do just get my hands on a psu that works btw what is the bare minimum for the system to start up i know you don't need a graphics card and dvd drive, but what else do you not need thanks alot

also the computer doesn't even begin to start anymore so i believe the psu died completely
__________________
AMD 3200
2x512 coasair valueselect
eVGA 6800gs
MSI Neo4-f
Anec true power 480 watts

-92% of teens have moved on to rap. If you are part of the 8% who still listen to real music, copy this.
SomeIranianKid is offline  
Old 06-06-2007, 09:00 PM   #8 (permalink)
Law
Wizard Techie
 
Law's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: the data closet
Posts: 4,200
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

Quote:
Originally Posted by SomeIranianKid View Post
yeah thats what I am trying to do just get my hands on a psu that works btw what is the bare minimum for the system to start up i know you don't need a graphics card and dvd drive, but what else do you not need thanks alot

also the computer doesn't even begin to start anymore so i believe the psu died completely
Bare minimum are PSU, MB, CPU, a stick of RAM, video Card, monitor, keyboard. You should have the video card to see any error message that may occur. Most system will produce error if a keyboard is not detected.
__________________

Law is offline  
Old 06-09-2007, 01:10 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 406
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

thanks for the help guys ill have a psu in a day or two and i can see if thats the only problem, again thanks for the help
__________________
AMD 3200
2x512 coasair valueselect
eVGA 6800gs
MSI Neo4-f
Anec true power 480 watts

-92% of teens have moved on to rap. If you are part of the 8% who still listen to real music, copy this.
SomeIranianKid is offline  
Old 06-11-2007, 01:07 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3
Default Re: computer works fine for 1 year and then...

I'll bet a million on that's what it is because I had the same problem.
__________________

Coolbrz is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.