Computer won't start Vista - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-16-2008, 05:42 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
dhgunit's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 690
Default Computer won't start Vista

I've had this build working for many months, and have never had this problem.

I woke up this morning, turned on my monitor, and had just a black screen. I remember waking up last night hearing it restarting and the Vista Start-up tune playing.

Anyways, I restarted the computer and it goes through the boot and enters the windows startup error screen. I chose "Start Windows Normally" the first time, all that happened was it would restart the computer and go to that screen again. I tried all the other options and the same thing happens, even when trying to boot into safe mode.

I got my Vista CD and put that in, the initial loading screen went to the end and then the computer restarted. I opened up my case and checked connections on everything and it was fine.

Anyone got any ideas?
__________________

__________________
Antec Twelve Hundred :: PC Power & Cooling Silencer 750 Watt :: EVGA X58 3X SLI
Intel Core i7 920 :: Zalman CNPS9900LED :: SLI: EVGA GTX 260 Core 192 SSC 896MB and EVGA GTX 260 Core 216 896MB
OCZ Platinum 6GB (3x2GB) DDR3-1600 :: Western Digital Caviar Black 2 TB (2x1TB in RAID0) :: Hanns G 28" LCD Monitor


dhgunit is offline  
Old 09-16-2008, 02:30 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
SirSnake's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Aberdeen, Scotland
Posts: 70
Default Re: Computer won't start Vista

it could be an error with the physical harddrive, they do have in my experience a habit of just going bad now and again.

Do you have another computer you could put the HD into, so that you can use the 2nd computers o/s to check the disk for errors?

This happened to me, and I just had to backup my files and reinstall windoze, but the HD still had errors, so in the end I needed to buy a new HD.

If you can, check it for errors.
__________________

SirSnake is offline  
Old 09-16-2008, 09:10 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
dhgunit's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 690
Default Re: Computer won't start Vista

No solutions??? Uhhhh ohhhh.....that can't be good.
__________________
Antec Twelve Hundred :: PC Power & Cooling Silencer 750 Watt :: EVGA X58 3X SLI
Intel Core i7 920 :: Zalman CNPS9900LED :: SLI: EVGA GTX 260 Core 192 SSC 896MB and EVGA GTX 260 Core 216 896MB
OCZ Platinum 6GB (3x2GB) DDR3-1600 :: Western Digital Caviar Black 2 TB (2x1TB in RAID0) :: Hanns G 28" LCD Monitor


dhgunit is offline  
Old 09-16-2008, 09:15 PM   #4 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Computer won't start Vista

When you say you put your Vista DVD in, do you mean tried booting from it? Your computer shouldn't restart from the DVD at all unless it's a serious stability issue. Usually the culprit of that is overclocking.
__________________


Baez is offline  
Old 09-16-2008, 11:49 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
dhgunit's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 690
Default Re: Computer won't start Vista

Yeah, I tried booting from it.....if I needed to format it, I would be willing to do that.

BTW, there is no BSOD and I have restored defaults in the BIOS.
__________________
Antec Twelve Hundred :: PC Power & Cooling Silencer 750 Watt :: EVGA X58 3X SLI
Intel Core i7 920 :: Zalman CNPS9900LED :: SLI: EVGA GTX 260 Core 192 SSC 896MB and EVGA GTX 260 Core 216 896MB
OCZ Platinum 6GB (3x2GB) DDR3-1600 :: Western Digital Caviar Black 2 TB (2x1TB in RAID0) :: Hanns G 28" LCD Monitor


dhgunit is offline  
Old 09-17-2008, 11:03 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
dhgunit's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 690
Default Re: Computer won't start Vista

WTH? Posts getting deleted?
__________________
Antec Twelve Hundred :: PC Power & Cooling Silencer 750 Watt :: EVGA X58 3X SLI
Intel Core i7 920 :: Zalman CNPS9900LED :: SLI: EVGA GTX 260 Core 192 SSC 896MB and EVGA GTX 260 Core 216 896MB
OCZ Platinum 6GB (3x2GB) DDR3-1600 :: Western Digital Caviar Black 2 TB (2x1TB in RAID0) :: Hanns G 28" LCD Monitor


dhgunit is offline  
Old 09-17-2008, 11:36 PM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Computer won't start Vista

Yes. They were not needed and did not serve a purpose. So i got rid of them.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 09-18-2008, 12:22 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
dhgunit's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 690
Default Re: Computer won't start Vista

OK, thats fine.

UPDATE: Swapped out hard drives. Same Problem. Removed and tested each stick of memory, same problem. Download memtest86 as a bootable iso.......but it doesn't boot memtest86. Any ideas for that?

I have it as an .iso on the cd and my boot priority is set properly. It will boot my windows vista cd, but after loading the initial files it restarts like it does when trying to boot windows.

No BSOD.
__________________
Antec Twelve Hundred :: PC Power & Cooling Silencer 750 Watt :: EVGA X58 3X SLI
Intel Core i7 920 :: Zalman CNPS9900LED :: SLI: EVGA GTX 260 Core 192 SSC 896MB and EVGA GTX 260 Core 216 896MB
OCZ Platinum 6GB (3x2GB) DDR3-1600 :: Western Digital Caviar Black 2 TB (2x1TB in RAID0) :: Hanns G 28" LCD Monitor


dhgunit is offline  
Old 09-18-2008, 12:34 AM   #9 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Computer won't start Vista

Did you burn the ISO as is or did you extract it first then burn it?
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 09-18-2008, 12:35 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
dhgunit's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 690
Default Re: Computer won't start Vista

Extract then burn.
__________________

__________________
Antec Twelve Hundred :: PC Power & Cooling Silencer 750 Watt :: EVGA X58 3X SLI
Intel Core i7 920 :: Zalman CNPS9900LED :: SLI: EVGA GTX 260 Core 192 SSC 896MB and EVGA GTX 260 Core 216 896MB
OCZ Platinum 6GB (3x2GB) DDR3-1600 :: Western Digital Caviar Black 2 TB (2x1TB in RAID0) :: Hanns G 28" LCD Monitor


dhgunit is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My computer won't start up phufool Hardware Repairs and Troubleshooting 6 09-11-2008 05:44 AM
What do you think? sdpch Microsoft Windows and Software 7 07-09-2008 12:55 PM
My Computer won't start, possibly PSU? Minfante25 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 12-25-2007 04:38 PM
Gonna Start taking computer apart! pinoy3000 Overclocking and Modding 12 09-14-2007 07:51 AM
A Computer Building Guide.....by Elbatrop1 Elbatrop1 System Upgrades 31 04-07-2007 08:26 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.