computer wont post - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-14-2011, 03:44 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tacoma,Wa
Posts: 22
Send a message via Yahoo to luckywuffboi
Unhappy computer wont post

I've had this computer for a while. Maybe 6 months.. was working fine till recently..
My setup is:

Phenom x4 9850 black edition
3 gigs ddr2 800mhz of ram
Asus M4a77d motherboard
Ati radeon 2600xt
550w power supply
Some extra fans here and there

So my computer was working fine till about a week ago.. now when I turn it on it doesn't post. Did some troubleshooting and found out it works fine witb 2 sticks of ram.. once you put in tbe 3rd stick it wont post.. but if you turn the computer on and off a few times it will start up..

Anyone know what's going on?
__________________

luckywuffboi is offline  
Old 02-14-2011, 04:31 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: computer wont post

Bad RAM. Use the 2 sticks you have at the moment. You'd want to run Memtest86+, to make sure your other RAM sticks are OK.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 02-15-2011, 11:34 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tacoma,Wa
Posts: 22
Send a message via Yahoo to luckywuffboi
Default Still cant figure it out..

Alright, so i posted yesterday.. Got one reply, looked for my thread and i guess it's pretty far back there..
anyways..
My setup is

Asus M5A77D Motherboard
Phenom X4 9850 2.5
3 gig of XMS2-6400 800Mhz 5-5-5-18 1.8ov ver1.1
550w PSU
Radeon hd 2600 XT
500 gig sata harddrive

problem is,, computer wont post most of the time. you press the power button and everything powers up,, but nothing shows on the screen.
I've ran mem test,, and it didn't find any problems. i've tested each stick of ram in each slot and it started fine each time..

it seems to only happen when i let it sit off all night..

ant ideas on what i can do?
luckywuffboi is offline  
Old 02-15-2011, 11:52 AM   #4 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Still cant figure it out..

Can you get into the bios?
What psu and how old?

Have you tried to run it out of the case?

You really should just add to your old thread btw
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 02-15-2011, 12:02 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tacoma,Wa
Posts: 22
Send a message via Yahoo to luckywuffboi
Default Re: Still cant figure it out..

i was going to ,, but i couldnt fine my old post. i'm a newbie here and dont really know how to work the site yet. sorry to double post everyone!

i can get into the bios if there is either 1 or 2 sticks of ram in the comp
the psu is an aspire atx switching power supply.. i guess its actuall only a 500w lol and it was bought from a computer store not new i think. i got it for like 5 dollars lol

and again,, i'm sorry for not adding this to my other thread..

!!--just tried a different PSU.. did the same thing..--!!
luckywuffboi is offline  
Old 02-15-2011, 12:25 PM   #6 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: computer wont post

How long did you run memtest? Ideally is like 12hrs
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 02-15-2011, 12:45 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tacoma,Wa
Posts: 22
Send a message via Yahoo to luckywuffboi
Default Re: computer wont post

i ran it for one pass.. should i run it for 12 hours for each stick?

i started tested each stick of ram this morning,, and it didnt post with 1 of this sticks now..
why would it not work today.. but work ok tomorrow? it normally turns on with all the sticks of ram in it after i turn it on and off a few times.. and it seems to warm up.
luckywuffboi is offline  
Old 02-15-2011, 12:57 PM   #8 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: computer wont post

I'd run it with all sticks for a few hours. See if it makes errors.

What is you ram volts in the bios set too>/
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 02-15-2011, 01:11 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Tacoma,Wa
Posts: 22
Send a message via Yahoo to luckywuffboi
Default Re: computer wont post

the ram voltage is on auto
luckywuffboi is offline  
Old 02-15-2011, 01:41 PM   #10 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: computer wont post

Set it to abit over factory........ Like 1.85
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PLEASE HELP:Computer wont leave post!! jsierra19 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 11-06-2009 04:48 PM
Old but re-jigged computer wont POST PaulPatterson Hardware Repairs and Troubleshooting 15 07-06-2009 02:45 PM
Computer wont Post! Myst789 Hardware Repairs and Troubleshooting 11 04-10-2006 03:21 PM
computer wont post HackThePlanet New Systems | Building and Buying 9 10-27-2005 12:25 PM
computer wont post sergiofar Monitors, Printers and Peripherals 4 03-23-2005 02:25 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.