Computer turns on but no video and five short beeps - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-08-2006, 06:41 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 7
Unhappy Computer turns on but no video and five short beeps

I recently put together a computer with all brand new parts. It was working for a while and then today I installed two front case fans. I went to boot up my computer and there was no video and the computer made five short beeps. Everything is getting power, all the fans are running including on the CPU and Video Card. Any idea why this could have happened and more importantly what the solution is?

Here is what I'm using...also I have Windows XP X64 (the 64-bit edition)
-ASPIRE X-CRUISE ATX Mid Tower Computer Case 420W Power Supply
-ASUS P5ND2-SLI Socket T Nvidia nForce 4 SLI Intel Edition ATX Intel Motherboard
-XFX PVT42GUAD7 Geforce 6800GS 256MB GDDR3 PCI Express x16 Video Card
-Intel Pentium 4 630 Prescott 800MHz FSB LGA 775 EM64T Processor Model BX80547PG3000F
-Two KBYTE 1-GB DDR2 PC4200 RAM
-Western Digital Caviar SE WD2500JD 250GB 7200 RPM 8MB Cache Serial ATA150 Hard Drive
-Creative Sound Blaster Audigy 2 Value SB0400 7.1 Channels PCI Interface Sound Card
-ASUS Black IDE CD Burner Model CRW-5232A3
-ASUS Black IDE DVD-ROM Drive Model DVD-E616A
__________________

y2myear2000met is offline  
Old 02-08-2006, 07:35 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 138
Default

check to see if your memory is loose.
__________________

__________________
Biostar T-force 4U,Opteron 148@2.6Ghz.CorsairXMS DDR500-2gigs,EVGA7800GT CO.Seagate160gigSATA II,Koolance ICM 510 watercooling,Coolermaster Stacker830
cobalt817 is offline  
Old 02-08-2006, 08:01 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Mr. Switch's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,841
Send a message via AIM to Mr. Switch
Default

Reset your CMOS by taking out the large watch battery on the motherboard and leaving it out overnight before puting it back in.
Mr. Switch is offline  
Old 02-08-2006, 08:07 PM   #4 (permalink)
TechyBurst
 
Join Date: Jan 2006
Location: yucca valley, California
Posts: 517
Send a message via AIM to Dr.Gootch Send a message via MSN to Dr.Gootch
Default

Sounds like dead vid card. or a jumper is set wrong?
__________________
Rebuilding in progress... Pending Specs....

Yours Truly,
Dr.Gootch
Dr.Gootch is offline  
Old 02-08-2006, 08:33 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 200
Default

Take out and put back in (reseat) all PCI cards, AGP card, and all RAM sticks you may have installed. If that fails, unplug the two fans you've just installed and see if it makes a difference.
imation is offline  
Old 02-09-2006, 04:42 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 7
Default

well I reset the CMOS and no luck I also took out all PCI cards AGP and memory and still nothing. Also I tried removing the two fans and that did not help either...still searching for an answer
y2myear2000met is offline  
Old 02-09-2006, 05:05 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 200
Default

Take out the video card, does it still make the same pattern of beeps? If no, take your RAM out and see also.

If the pattern of beeps changes after taking out either RAM and Video card, perhaps you hadnt ground yourself properly when installing the two new fans?

Did you do any case modding (drilling holes through the case for fan screw holes) at all?
imation is offline  
Old 02-09-2006, 05:15 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 7
Default

when i took out the video card it made the same noise, but when i took out the ram it made 3 short beeps in constant sets...3 beeps and a second in between then 3 beeps and etc
y2myear2000met is offline  
Old 02-09-2006, 10:38 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 200
Default

Ok. The new pattern of beeps means theres no RAM in the machine. How many sticks of RAM are you using? If more than one, Put one in at a time and see if it solves the problem.
imation is offline  
Old 02-10-2006, 04:31 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 7
Default

yup i tried that, i have two sticks and i tried each one separately and it made the same 5 short beeps...i mean i can only assume that it is either the motherboard or the processor and i dont know which to try and replace and i have a 64 bit processor and i dont know anyone else who has one or a motherboard that supports 64 bits
__________________

y2myear2000met is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.