Computer not recognizing HDD when Optical is connected too? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-12-2009, 05:22 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Hookster264's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Denver, CO
Posts: 162
Default Computer not recognizing HDD when Optical is connected too?

How come my computer will not recognize my HDD when connecting it also with the CD-ROM using the one IDE cable?

I have a master HDD connected by SATA. I have a second HDD (my old HDD) connected by IDE cable. I also have a DVD burner that needs to be connected by the IDE cable.

My mobo only has one IDE cable connector.

If I plug the HDD in by iteself, it is immediately recognized. If I plug in the optical drive with it, my computer does not recognize the HDD.

My IDE HDD drive is jumpered to slave mode.

I tried plugging the HDD first in sequence and in second, but no changes.
__________________

__________________

Xion XON-180 Case
OCZ ModXStream 600w 50A on +12V
ASUS M5A99FX Pro R2.0 AM3+ mobo
AMD FX-4170 Zambezi 4.2GHz [stock heatsink]
2 x 4Gb DDR3 1866 G.Skill Sniper RAM
Corsair GT 60Gb SATA3 SSD
Evga GTX 465 GPU
Windows 7 Premium
Hookster264 is offline  
Old 10-12-2009, 05:26 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
kimsland's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 255
Default Re: Computer not recognizing HDD when Optical is connected too?

Try "CS" jumpered for both the CD/DVD Drive and old ATA Drive
__________________

kimsland is offline  
Old 10-12-2009, 05:44 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Hookster264's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Denver, CO
Posts: 162
Default Re: Computer not recognizing HDD when Optical is connected too?

Okay, thanks Kimsland!!!

I had both the Optical and HDD set in slave. I moved both to Cable Select "CS" and now it recognizes both!

This is the first time I've worked with IDE cables. SATA is so much easier!
__________________

Xion XON-180 Case
OCZ ModXStream 600w 50A on +12V
ASUS M5A99FX Pro R2.0 AM3+ mobo
AMD FX-4170 Zambezi 4.2GHz [stock heatsink]
2 x 4Gb DDR3 1866 G.Skill Sniper RAM
Corsair GT 60Gb SATA3 SSD
Evga GTX 465 GPU
Windows 7 Premium
Hookster264 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Control Computer Hardware And Workstations In A Computer Network Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 08-04-2009 08:10 AM
No joke in April Fool's Day computer worm Osiris Viruses, Spyware and Malware 0 03-24-2009 09:22 AM
Running OS on HDD connected to PCI SATA controller Xandubomb Microsoft Windows and Software 1 02-21-2009 10:08 AM
New HDD make computer not starting guaise Hardware Repairs and Troubleshooting 4 10-09-2008 04:43 AM
A Computer Building Guide.....by Elbatrop1 Elbatrop1 System Upgrades 31 04-07-2007 08:26 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.