Computer hangs with an IDE - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-25-2006, 09:01 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default Computer hangs with an IDE

hello
iv got a A8N-E Asus motherboard and have 2 sata hdd but when i unplug the satas and plug an IDE hdd in primary master the computer seems to hang at the startup and at post
iv flashed my bios and that didnt seem to work its only when the IDE is pluged into the computer otherwis it is fine
please help
thankz

rock
__________________

rockscat is offline  
Old 10-26-2006, 07:02 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default

Is it set to SATA? Or IDE? If it's set to SATA, it will take longer to recognize the IDE drive because it will check for SATA drives first.
__________________

__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 10-26-2006, 09:02 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default

Sorry is what set to sata? do u mean if the raid is enabled.
if so it is not enabeled. and all the satas are unpluged
rockscat is offline  
Old 10-26-2006, 09:14 AM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default

Hmm, dunno then.

My question is, why do you care about booting with an IDE, if you have two SATA's?
__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 10-26-2006, 09:16 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default

I need linux for my exams and i had an 80GB IDE so i wanted to put it on that hdd
rockscat is offline  
Old 10-26-2006, 09:23 AM   #6 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Try if resetting the CMOS helps.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-26-2006, 09:24 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default

take the bios to its difulte settings u mean
rockscat is offline  
Old 10-26-2006, 09:30 AM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default

You don't need to disable the SATA drives to boot from the IDE drive. You could either setup a dual-boot configuration, or you could change the primary HDD in BIOS...just to make it easier on you.
__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 10-26-2006, 09:34 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 6
Default

i did a dual boot but its the fact that it is slow to boot with an IDE in without its fine i just disabled the satas to see if it was the satas making the computer hang with the IDE or if it was just the IDE. but it still hangs with just the IDE so now i no the satas have nothing to do with it.
rockscat is offline  
Old 10-26-2006, 01:11 PM   #10 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Quote:
Originally posted by rockscat
take the bios to its difulte settings u mean
Yes, that's the same.
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.