Computer Freezes - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-25-2006, 08:50 PM   #11 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 181
Send a message via AIM to andy345
Default

I closed every single proccess i had running then tryed to play a game and it still happened. So its not spyware or a virus.
__________________

andy345 is offline  
Old 02-25-2006, 08:53 PM   #12 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

could you please list your complete specs. try a few different temp monitoring programs because the one you are using could bge innaccurate. turn down the resolution and graphics settings to see if you can get longer game play with lower settings
__________________

Nitestick is offline  
Old 02-25-2006, 09:32 PM   #13 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 181
Send a message via AIM to andy345
Default

Im positive it has nothing to do with temps. Its 20F outside and snowing a little and i left my window open all the way while i played just now and it still happened. In bios after i restarted system temp was 25C and the cpu was 36C.(i can see my breath in my room right now )

My comps specs are

3.0Ghz p4 800FSB 1MB w/ hyperthreading(36C last crash which was just now)
2 80GB western digital hd's(both were 23C)
a ATI radeon X700Pro(temp was 40C)
1 GB ram(2 X 512)
i have a lot of fans in my case
a 480w antec psu
this motherboard
a lcd monitor

Nothing is overcoloced at all also just to tell you. And i was playing Team Fortress Classic in windowed mode online.
andy345 is offline  
Old 02-25-2006, 09:44 PM   #14 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

ok i wasn't aware of the low temperatures where you live so you are right that does probably rule out temperatures. check that if the card has a 6 pin pci-e power connector you have attached the appropriate cable
Nitestick is offline  
Old 02-25-2006, 10:24 PM   #15 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 181
Send a message via AIM to andy345
Default

The card is agp and the power for it is plugged in.
andy345 is offline  
Old 02-25-2006, 10:57 PM   #16 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 868
Send a message via AIM to raverx3m
Default

did u update directx?
update windows
update your video card drivers
go to motherboard's support page and wodnload ann latest drivers and bios updates

basically just download and install all the updates u can find for every piece of hardware and dont forget firmware
check all the logs on ur pc and check event viewer
even if ur room temp is freezing cold at high load the cpu can heat up pretty quickly and cool down as quickly so log your cpu temp while playin
maybe your video card is overheating did u check the fan on it?
__________________
I HATE FIREFOX!!!!!!!I don't care if its what you use!!! I use IE and will continue using it...
(64 bit win7)(6gb dual chnl ram)( Gigabyte EP43-UD3L)(Q8400-2.67ghz Core2 Quad)
(120gb SSD 840 PRO)(4 tb WD storage)(GeForce GTX 650Ti (GV-N65TOC-2Gi)
raverx3m is offline  
Old 02-25-2006, 10:58 PM   #17 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 868
Send a message via AIM to raverx3m
Default

get a benchmarking proggie and run it coupla times in a row to see if anything happens

like sisoft sandra pro has a benchmark to check ur system stability and logs everything
__________________
I HATE FIREFOX!!!!!!!I don't care if its what you use!!! I use IE and will continue using it...
(64 bit win7)(6gb dual chnl ram)( Gigabyte EP43-UD3L)(Q8400-2.67ghz Core2 Quad)
(120gb SSD 840 PRO)(4 tb WD storage)(GeForce GTX 650Ti (GV-N65TOC-2Gi)
raverx3m is offline  
Old 02-25-2006, 11:36 PM   #18 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 181
Send a message via AIM to andy345
Default

directx is the lastest
windows is up to date
video card drivers - i dont know
my motherboards bios is the newest
event viewer doesnt have anything useful

I made a program that takes screenshots and logs some other stuff and last time it happened the screenshots looked like this
You can see i had everest running.
The icons for everst are
yellow cpu core voltage
purple power supply fan rpm (700 RPM)
2 blacks are hd temps
blues are gpu temps
red is cpu
green is system temp
andy345 is offline  
Old 02-25-2006, 11:45 PM   #19 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 868
Send a message via AIM to raverx3m
Default

weird
but if u dont know how old is ur video driver id update it just to be sure
maybe one of the components is faulty
__________________
I HATE FIREFOX!!!!!!!I don't care if its what you use!!! I use IE and will continue using it...
(64 bit win7)(6gb dual chnl ram)( Gigabyte EP43-UD3L)(Q8400-2.67ghz Core2 Quad)
(120gb SSD 840 PRO)(4 tb WD storage)(GeForce GTX 650Ti (GV-N65TOC-2Gi)
raverx3m is offline  
Old 02-25-2006, 11:53 PM   #20 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 181
Send a message via AIM to andy345
Default

Where can i get sisoft sandra pro?

I just upgraded the Driver Version from 6.14.10.6512 to 8.221.0.0 so lets see if that makes a difference.
__________________

andy345 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.