Computer Freezes?? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-28-2008, 01:39 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 77
Default Computer Freezes??

My computer which i built myself was working fine for about 6 months, then about 3-4 weeks ago, the tower made a wierd noise, then shut off. For awhile i couldnt get past the windows spash screen.

But i then i somehow got past it by going into safe mode then restarting. But my computer is still slower than a rock. Sometimes when i play games like call of duty 4, it will freeze for about 3 seconds then go right back to normal.
This all happened after the wierd noise.

System Specs;
Q6600 2.6 GHz
8800 Gt 512
ix38 pro mobo
2x 2gb
antec case but dont know that it matters.
__________________

Nazgul is offline  
Old 06-29-2008, 04:35 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 8
Default Re: Computer Freezes??

It could be a virus, but its probably the memory. AVG Free is a really good antivirus app.

free.grisoft.com

Try getting "memtest86"

http://www.memtest86.com/memtest34a.zip

Just install it and run it. It will take a while, especially since you have lots of RAM.

Chris
__________________

NZcomputergeek is offline  
Old 06-29-2008, 09:55 PM   #3 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Computer Freezes??

Hello,

What OS are you running? XP or Vista?

Cheers,
Mak
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 06-30-2008, 01:00 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 77
Default Re: Computer Freezes??

vista

and i did what computergeek said, and got rid of other random stuff
but still computer is slow

i've also noticed that on my performance tab, my ram usage hasnt gone past 50%. And when it hits 50, stuff hits the fan. My computer goes really slow.

Could my ram affect it?
Nazgul is offline  
Old 06-30-2008, 01:42 AM   #5 (permalink)
I can't brain today
 
Join Date: Feb 2008
Location: Australia
Posts: 311
Default Re: Computer Freezes??

Most definately. Download memtest and give it a burl for a few hours and see if an error appears. You could also take your RAM out, get an eraser, and rub it on the gold contacts at the bottom of the sticks (on both sides), great way for cleaning RAM and can clear up problems if they are dirty
[t..o..m] is offline  
Old 07-02-2008, 01:05 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2008
Location: New Jersey
Posts: 7
Send a message via AIM to Hybrid_WinZ Send a message via MSN to Hybrid_WinZ
Default Re: Computer Freezes??

Yeah most likely its your memory try taking the memory out and putting in some other memory if you have any left over. If not take 1 gig out then restart it and put 1 gig back in then restart it.

Did you already solve your problem?
Hybrid_WinZ is offline  
Old 07-02-2008, 07:39 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 77
Default Re: Computer Freezes??

The freezes happen less often, but my computer is still unbelieveablely slow. Also how do i run memtest? it says disk image area, and i dont know what to type??

Thanks
Nazgul is offline  
Old 07-02-2008, 09:37 PM   #8 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Computer Freezes??

Hello,

the download of MemTest86 should be a ISO file. You have to burn that file to a CD. Use ImgBurn to do that.

Burning ISO Images with ImgBurn - NeoSmart Technologies Wiki

After you burn it just start the PC with the disc in the tray and it should load automatically.

Cheers,
Mak
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 07-02-2008, 11:13 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 77
Default Re: Computer Freezes??

Downloaded and installed imgburn but when i try to burn memtest to a cd it says i have wrong type of image or non compatible image. .bin is the extension

help?
Nazgul is offline  
Old 07-02-2008, 11:22 PM   #10 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Computer Freezes??

Hello,

There are guides out there on Google that you can use to burn .bin files with Nero. But did you download it from here:

http://www.memtest86.com/memtest86-3.4a.iso.zip

That is a ISO not a bin file. I would download that version.

Cheers,
Mak
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Computer won't Load narmerguy Hardware Repairs and Troubleshooting 1 01-08-2008 08:19 AM
Serious computer problem. HeeRoMaKi Hardware Repairs and Troubleshooting 71 07-28-2007 11:42 PM
Gaming computer with home theater? Pepsiboy700 New Systems | Building and Buying 2 07-13-2007 09:02 PM
New Computer. Same Issues Duality Hardware Repairs and Troubleshooting 6 04-01-2007 10:54 PM
Computer freezes during boot-up poveren Hardware Repairs and Troubleshooting 7 03-30-2007 04:46 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.