Computer...exploded.... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-20-2007, 10:19 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 4
Default Computer...exploded....

Hey guys i have a problem i was hoping someone could help me with.

I was just on my computer when all of a sudden a series of popping and cracking sounds came from the machine, then all of a sudden it shut down. There was a bit of smoke and now my whole house stinks of... lead... or something

I don't know what caused this, its been running fine since i got it just over a year ago. I haven't turned it off in a few days so maybe thats related, although i have kept it on for long periods of time before and never had any issues.

I know my way around the inside of a computer, but thats about as far as it goes.

I'm not sure which power supply i have but i'm using a Thermaltake Tsunami Dream case, so if theres one fitted as standard its most likely that.

I have an ASUS A8N SLi-Delux mobo.

Basically i'm wondering what the **** to do next

Is my whole computer messed up? Or do i just need to buy a new power supply?

Is there any way i can find out what went wrong?

Any help is greatly appreciated!

Thanks,

Henry.
__________________

Hennreh is offline  
Old 02-20-2007, 12:29 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 714
Send a message via AIM to Meithan Send a message via Yahoo to Meithan
Default

Sounds like a PSU crash to me. Did you locate the source of the smoke?
__________________

__________________


SuperPi 1M: 29.6s - 3DMark06: 8616
The Geek Test v3.1 Score: 36.3% - Major Geek
Meithan is offline  
Old 02-20-2007, 12:41 PM   #3 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Quote:
Originally posted by Meithan
Sounds like a PSU crash to me. Did you locate the source of the smoke?
I agree. The PSU is generally the only thing in a computer that will die a violent death. I've heard of some blowing a little fire out the back of it before

I bet if you open up your case and look at all the components including the power supply you should be able to find something that looks blackened.
__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 02-20-2007, 12:57 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 4
Default

Didn't get a chance to locate the source of the smoke, no. I jumped back like a girl!

Thankfully Elbatrop1 is right Everything inside (including the motherboard) looks fine so i think its just the PSU. I have a spare i will try tomorrow... hopefully it will work ok.

thanks for your help guys
Hennreh is offline  
Old 02-20-2007, 02:55 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 4
Default

The power supply that blew was 450W, the spare i have is 300W - will it damage any of my hardware using this PSU temporarily?


amd 64 4400+
geforce 7800gtx
xfi sound card
2gb corsair ram

anyone reccommend a good psu?
Hennreh is offline  
Old 02-20-2007, 03:05 PM   #6 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

You are cutting it fine. If you have more than 1 hdd take them out. It will not damage it, but it *may* not be the best way to test it. How makes the 300w PSU?
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 02-20-2007, 03:14 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 4
Default

I just have 1 hdd.

I don't know what brand the other PSU is, but its not major brand so i doubt its anything special :s

I will only be using it for 5 minutes while i test the pc.
Hennreh is offline  
Old 02-21-2007, 12:40 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 15
Default Re: Computer...exploded....

Quote:
Originally posted by Hennreh
Hey guys i have a problem i was hoping someone could help me with.

I was just on my computer when all of a sudden a series of popping and cracking sounds came from the machine, then all of a sudden it shut down. There was a bit of smoke and now my whole house stinks of... lead... or something

I don't know what caused this, its been running fine since i got it just over a year ago. I haven't turned it off in a few days so maybe thats related, although i have kept it on for long periods of time before and never had any issues.

I know my way around the inside of a computer, but thats about as far as it goes.

I'm not sure which power supply i have but i'm using a Thermaltake Tsunami Dream case, so if theres one fitted as standard its most likely that.

I have an ASUS A8N SLi-Delux mobo.

Basically i'm wondering what the **** to do next

Is my whole computer messed up? Or do i just need to buy a new power supply?

Is there any way i can find out what went wrong?

Any help is greatly appreciated!

Thanks,

Henry.
Probaly a cheap psu that blew up like everyone else said. Don't skip buying a nice psu next time!!!!!
__________________

Syn3sthesia is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.