Computer doesn't boot from cold - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-08-2008, 05:16 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
MrCoffee's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: UK
Posts: 1,858
Default Computer doesn't boot from cold

Every time I switch my computer on it does not boot, the screen is black the mouse and keyboard are unpowered, the HDD does read for about 10 seconds then that's it... until I press the reset button and it just boots as normal.

Ideas?

The only changes i've made to my PC recently is to add a couple more hard drives making 4 in total.
__________________

__________________
Intel core I7 920
GA-EX58-UD3R
6GB OCZ platinum 1600
XFX HD4890
Noctua nh-u12p
Corsair HX520
Antec 300
Samsung 1TB F1 Spinpoint
Samsung SM2443BW 24"
MrCoffee is offline  
Old 01-08-2008, 05:56 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Computer doesn't boot from cold

You dont have your psu listed in your specs. How old is it? Could be that its on its way out.
__________________

__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 01-08-2008, 06:37 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
MrCoffee's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: UK
Posts: 1,858
Default Re: Computer doesn't boot from cold

The PSU is a Antec Truepower 550, I guess its about 3 year old.

Edit: oh something else that may point to the PSU as a culprit: my CD burner only makes coasters, gives some error about power calibration.
__________________
Intel core I7 920
GA-EX58-UD3R
6GB OCZ platinum 1600
XFX HD4890
Noctua nh-u12p
Corsair HX520
Antec 300
Samsung 1TB F1 Spinpoint
Samsung SM2443BW 24"
MrCoffee is offline  
Old 01-08-2008, 06:42 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Computer doesn't boot from cold

Ya, sounds like its time to hit up bestbuy and get a psu to test
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 01-08-2008, 06:46 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
MrCoffee's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: UK
Posts: 1,858
Default Re: Computer doesn't boot from cold

The 5v rail is listed as being 4v in the BIOs, I know thats not always accurate but it can't be a good thing. One more reason to get a new PC I guess.
__________________
Intel core I7 920
GA-EX58-UD3R
6GB OCZ platinum 1600
XFX HD4890
Noctua nh-u12p
Corsair HX520
Antec 300
Samsung 1TB F1 Spinpoint
Samsung SM2443BW 24"
MrCoffee is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P5K Premium "Proper Boot Device/Insert Boot Media" s-patrol Hardware Repairs and Troubleshooting 3 12-02-2007 12:37 AM
Computer won't boot up with new memory installed...help! chrisoreeves Hardware Repairs and Troubleshooting 7 08-13-2007 05:29 PM
Cold boot - Help! petulantpanda Hardware Repairs and Troubleshooting 2 07-15-2007 10:44 PM
Cant seem to fix this dang computer morrty Hardware Repairs and Troubleshooting 7 06-11-2007 11:09 PM
A Computer Building Guide.....by Elbatrop1 Elbatrop1 System Upgrades 31 04-07-2007 08:26 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.