CD-RW Drive Not Reading Any Discs - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-11-2005, 12:34 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 2
Send a message via AIM to JoshXC
Exclamation CD-RW Drive Not Reading Any Discs

My CD-RW Drive is not reading any discs of any format or size. I use 2 CD/DVD Drives. After using Nero Express to burn a small .rar file (which failed due to Nero not responding) I restarted Nero Express and tried to burn the file again. However when I inserted a new blank disc it said PLEASE INSERT A WRITABLE BLANK DISC or something like that. Now I have reinstalled drivers and rebooted and did registry repairs and virus scan and trojan/spyware scans. I have two drives for media CD's.

1. E: HP CD-Writer +9100 [the problem]
2. F: Hitachi GD - 2000 [not a burner but reads DVD's and all CD's]

My disc works in other computers and I've burnt on the same brand CDRW on different computers. This is a serious problem becuase I am a student and this is my main computer. Nero has to be the problem but there must be some external way to fix it outside of Nero Customer Support. I am looking for someone who knows about registry files and the possible error not a person who is going to question the lens dust or IDE cable. The cable is connected and power is on and my lens is clean.
__________________

JoshXC is offline  
Old 10-11-2005, 04:27 AM   #2 (permalink)
Sui
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: Socal
Posts: 665
Default

When nero stops responding like that its usually because its waiting for your cdr to respond, but I suppose you could reinstall nero if you think it just can't be your cd drive. If you want to try a different cd burner program then try http://www.cdburnerxp.se/download.php Its free and it seems to work ok.

BTW its your cdr(just so I told ya)
__________________

Sui is offline  
Old 10-11-2005, 06:50 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
RicoDirenzo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,102
Default

I would definitely check that IDE cable. I had the same problem and the cable was bad (although unlikely if your system recognizes both drives). Sounds to me like you need to completely uninstall Nero, clean the registry and reinstall Nero. As stated above, I believe SUI is right on the money here!
__________________
Noli Nothis Permittere Te Terere!!
EVGA 680i, Dual EVGA 8800GT'S (650/950), 4 gigs OCZ DDR2 1066, Intel Q9450 at 3.8 Ghz, Koolance Water Cooled, Dual Plextor16x DL DVD+/-RW. Dual WD 250gb 16mb Cache Sata 3.0. 3DMark06 score = 19,168.
RicoDirenzo is offline  
Old 10-13-2005, 09:39 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 2
Send a message via AIM to JoshXC
Default

Yea all those things didnt work the IDE is fine and and reinstalled Nero and i need to know if Nero kills reg files or sytem files.
JoshXC is offline  
Old 10-14-2005, 05:17 AM   #5 (permalink)
Sui
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: Socal
Posts: 665
Default

soooooooo how do know the cdr drive isn't toast?
Sui is offline  
Old 10-14-2005, 05:56 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 5
Send a message via AIM to fuzzyjit
Default

It could be the lens on your drive is dirty. You can pick up a special cd to clean them. You also might want to try to update the firmware on your cdr drive.
__________________

fuzzyjit is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.