cant get speakers to work - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-21-2010, 07:16 PM   #11 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: cant get speakers to work

Get the latest drivers and install them. It should find a driver for that unknown device.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-21-2010, 07:17 PM   #12 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: cant get speakers to work

if you could link me to the right drivers id appreciate it
__________________

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 09-21-2010, 07:22 PM   #13 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: cant get speakers to work

I would download the newest drivers but not install them. Then I would boot into safe mode and remove the unknown device, sound devices and network adapters in Device Manager. Then I would reboot in Windows normally and let it find the devices again. I would then update the drivers as needed.

If that doesn't work then we need to find out what the unknown device is as it's probably causing all of your problems. Go into the bios and disable the built-in devices one at a time until the unknown device disappears. Once we know that we can decide upon your next best option.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 09-21-2010, 07:27 PM   #14 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: cant get speakers to work

the latest drivers for the sound devices?
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 09-21-2010, 07:35 PM   #15 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: cant get speakers to work

is that board XTD, not TXD? ASUS doesnt have a TXD model.

VIA Drivers Download - VIA Technologies, Inc.

Weird that the drivers are ATI, when it is VIA..
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-21-2010, 07:36 PM   #16 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: cant get speakers to work

If the speakers were working fine earlier I don't know why they would get uninstalled. Check to make sure they are still default, right click on the speaker on the system tray and then click Playback Devices. It should show a list of playback devices (ATI HDMI Output, Speakers, Headphones, Digital Output, etc). Make sure the right output is set as default. Sometimes you may connect a device that has audio capability or use the HDMI port and it will use a different sound device and never set it back. Make sure your speakers is set to default (or whatever device you want to use).

What is "USB Audio Device"? Chances are that when you connected this audio device the PC switched from the speakers to it. Since "High Definition Audio Device" is listed as installed I think your sound card should have at least basic drivers that work.

__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 09-21-2010, 07:37 PM   #17 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: cant get speakers to work

it says " select your VIA Product " i dunno which one to choose...
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 09-21-2010, 07:43 PM   #18 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: cant get speakers to work

Is this your mobo?
Newegg.com - ASUS M4A79XTD EVO AM3 AMD 790X ATX AMD Motherboard

Try these if the drivers at Asus don't work.
http://www.viaarena.com/Driver/VIA_HD_Audio_vv8700a.zip
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 09-21-2010, 07:43 PM   #19 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: cant get speakers to work

Slaymate, yea thats my motherboard... its not TXD its just a typo in my sig

k i unplugged my web cam and this is what that screen shows me Calc

also after i unplugged my webcam the unknown device is still there in device manager

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 09-21-2010, 08:03 PM   #20 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: cant get speakers to work

ok i downloaded and installed those drivers slaymate, restarted my computer and now the green check point is next to the speakers in the play back devices window... but still no sound
__________________

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't get speakers to work right JB Rekit Computer Audio and Multimedia 1 04-09-2009 03:39 PM
Speakers Don't Work Kevinator9 Computer Audio and Multimedia 7 01-04-2008 01:33 PM
Speakers Won't Work. motoxer4533 Computer Audio and Multimedia 2 06-08-2006 02:42 PM
will this speakers work? bonehelm Off Topic Discussion 4 05-20-2006 09:40 PM
Getting 6.1 speakers to work ThE sHoZnAt Computer Audio and Multimedia 7 01-02-2005 11:01 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.