Bootsequence mixup - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-18-2007, 01:47 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2
Default Bootsequence mixup

Hi ppl, I hope I'm posting this in the right place.
Since I don't know what is causing my problem, it's hard to know.

I've got several hard drives, and sometimes the bootsequence gets mixed up in my BIOS, thus startup fails and I get a message to "install proper media and reboot."

I'm using a "ASUS P5B P965 S-775 GBLAN ATX" MoBo, less than a year old. I'm using bios v. 1604

my HD's is a Maxtor IDE drive (Primary)
the other one is a Hitatchi SATA(Slave)

The problem is not very frequent, but worrying. Could it be related to using the IDE as primary drive? Any ideas on what might cause this error?

Thankfull for any insights that may solve or atleast explain this.

/A
__________________

FenixII is offline  
Old 12-18-2007, 05:07 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default Re: Bootsequence mixup

Are they windows installs? If they are, they'll go in order of last installed.

Go to control panel > performance & maintenance > system > advanced tab > then select settings on the startup area and you can change the boot order and delete ones that don't work.
__________________

turtile is offline  
Old 12-18-2007, 06:28 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 1,585
Default Re: Bootsequence mixup

maybe your cmos battery is almost dead, so it's having a hard time retaining the memory...that or the main boot drive might be biting it as well
atomic tofu is offline  
Old 12-18-2007, 10:34 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2
Smile Re: Bootsequence mixup

Well, I've thought about it being an indication of my main HD crapping out.
Shouldn't that manifest itself in additional ways? I have no other problems.

The problem isn't frequent. first time was perhaps 6 months back, then again a little over a month ago when I had been away for a week and disconected all powercables while gone, finally yesterday. This time the computer had been turned of (but not disconnected from the main) overnight.

I've got two OS's installed, both WinXP, The battery is as old as my MoBo, less than a year.

Thanks for your input!
/A
FenixII is offline  
Old 12-19-2007, 04:34 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default Re: Bootsequence mixup

Do you know which drive the boot partition is on? I would scan the drives for probelms. Some motherboards will automatically make the SATA drive the primary by default.
turtile is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.