Booting problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-13-2008, 09:54 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 33
Default Booting problem

I have a P IV computer and recently I have noticed that it is not booting. When I switch it on, it does nothing, not testing RAM, boot sequence etc. I can just see the logo of the manufacturer, no booting nothing. Any idea about the problem? Is there any problem with BIOS? Please advise.
__________________

smenon is offline  
Old 04-13-2008, 02:22 PM   #2 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Booting problem

No beep code at all? One beep? Multiple beeps?

When the logo comes up try mashing F1, F12 or Del to see if you can access your BIOS. Only mash one each time you restart. If that doesn't work, reset your CMOS by taking the small silver battery out of your motherboard for 15 minutes and then put it back in.
__________________

__________________


Baez is offline  
Old 04-13-2008, 11:23 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 33
Default Re: Booting problem

Yes it is possible to access the bios by pressing del key. I have gone to BIOS using DEL key and made changes in the booting process from HDD to CD drive and inserted bootable cd in it and tried booting from CD, but again failed as it is not doing the POST, simply displays company logo, not doint the routine checking of system memory, boot sequence etc. is it problem with BIOS?
smenon is offline  
Old 04-14-2008, 05:40 AM   #4 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Booting problem

Ok turn off the option in the BIOS to show the logo and see what it says the next time you boot your computer. I always turn the logo off because it's important to see what the computer is going through at startup.
__________________


Baez is offline  
Old 04-14-2008, 10:33 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 33
Default Re: Booting problem

I have solved the problem. I tried BIOS default option and then saved it. It is now working, though I have not disabled logo option. I will be doing that also in order to see the activities details during booting. Thanks for your help.
smenon is offline  
Old 04-15-2008, 01:26 AM   #6 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: Booting problem

No Problem. The next step I was going to tell you was to reset your BIOS and check for a timer shutoff setting so good work
__________________


Baez is offline  
Old 04-15-2008, 10:46 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 33
Default Re: Booting problem

Thanks for the help.
__________________

smenon is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with Hard Drive lettering in DUAL BOOTING PC Rastafari Microsoft Windows and Software 7 03-03-2008 04:38 PM
startup booting problem w1nds_eagle Microsoft Windows and Software 4 02-09-2008 12:07 PM
Problem with booting from SATA Raid array Big Gay Al1 Hardware Repairs and Troubleshooting 0 01-22-2008 01:12 PM
Booting problem - DVD Drive Undetectable Aroyo Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-06-2007 11:11 PM
booting problem.. ThirdLeft152 Hardware Repairs and Troubleshooting 9 04-27-2007 04:56 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.