blue screen in Q4 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-09-2005, 01:24 PM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,134
Default blue screen in Q4

i have been playing Q4, (amazing game, by the way) and every now and then i get a blue screen, with no text on it. the sound goes all jittery, crackly and distorted. i have to turn the computer off at the switch. i am thinking it is because i have OpenAL turned on? The problem is quite in frequent, so when i turn it off and play, i have no idea if the change is making a difference.

please give your opinions as to what the problem may be.

(specs in sig)

thanks in advance
__________________

joshd is offline  
Old 12-09-2005, 01:38 PM   #2 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Well the Graphic card you have insn't the greatest. Do you know the temps of your system?

Try updating game patch, video drivers.
__________________

Ste is offline  
Old 12-09-2005, 02:07 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,134
Default

the card runs it at 40+ fps when on low settings.

by disabling openAL, it now keeps crashing by just freezing, rather than the blank blue screen. when frozen, the sound is now a solid hum, rather than distorted noises. i still cant do anything apart from turn off at the switch when it has crashed.
joshd is offline  
Old 12-09-2005, 03:40 PM   #4 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Have you tried updating Game patch and Video drivers?

What are Case and components temps?
Ste is offline  
Old 12-09-2005, 04:39 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,134
Default

sorry, no temps bar HDD.

i have updated my video drivers to catalyst 5.12, and i have updated to beta audigy 2 zs drivers that enable openAL properly.

it still crashes. it isnt very often, only after 20 - 40 mins of gameplay. (which would lead me to think temps, but there isnt really anything i can do about it. i dont see any artifacts. )

i will try some patches.
joshd is offline  
Old 12-09-2005, 11:44 PM   #6 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Uninstall the Beta Drivers and Install the reccomended ones off the Manufactures Site, the Default ones. Drivers can cause this.
Ste is offline  
Old 12-10-2005, 03:09 AM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,134
Default

the beta drivers, for the soundcard, are from the creative site.

the problem has benn happening before and after I installed the beta drivers anyway.
joshd is offline  
Old 12-10-2005, 11:44 AM   #8 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Ya I KNOW they are from the site, but they are Still BETA drivers, use the standard ones and see if it fixes it.
Ste is offline  
Old 12-11-2005, 11:18 AM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,134
Default

i think i have found the problem - heat.

it is all good when i play with the window open. i get a bit cold though, lol. why would quake overheat the pc more than any onther game?
joshd is offline  
Old 12-11-2005, 11:43 AM   #10 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Some games are more intense then others, add more fans to your case, you should be fine.
__________________

Ste is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.