Bizarre boot problems - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2008, 12:35 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Default Bizarre boot problems

Okay so I have major boot problems.

Here's my stuff:

Board: MSI K9N SLI Platinum
CPU + cooler: AMD Athlon 64 X2 6400+ with corresponding cooler
Ram: 4x Corsair DDR2 800 (PC2 6400)
Video: XFS Nvidia GeForce 8600GT
CD: LITE on cd/dvd rw
Hard Drive: Western Digital 320 Gb
Case+ supply: Antec Sonata III

My very first boot was a no post(monitor doesn't recognize input).

After rebooting a couple of times, it displayed an "Your overclocking failed... press any key to reboot" message that my manual describes. It wouldn't recognize a keypress, and I rebooted.

This time, it booted correctly and started me on the windows install process. I got halfway through, and was typing my computer's "name" when the system disappeared. Everything remained powered on, but teh monitor lost contact with system. Eventually I rebooted.

After a few more no-posts, it booted to the overclocking message again, and again I had to reboot. This time, I made it all the way through the install process, and installed the drivers for all my systems. Then, randomly the system died just like it did during the windows install.

At this point, it gets weirder. Now, in between no-posts, the system will stop after displaying the video card info, or displaying the screen for the motherboard info. I've managed to check the BIOS, and I am 100% sure there is no overclocking going on, despite the messages it still occasionally shows. The diagnostic LED's display varying messages each time the boot stops, ranging from video card initialization, to processor initialization, to ram setup and a couple more.

I've managed to boot to windows once since the drivers, and the system died as described before without me doing anything.

I am 90% certain I have the latest BIOS, all my components are compatible with my board. When I contacted AMD, they told me it seemed motherboard related, and MSI gave me a bunch of non-useful tips. I've tried clearing the CMOS and switching the ram in and out. Nothing works, and the system seems to be booting less and less successfully as time goes on.

On google, I found information about a random shut-down problem on this type of motherboard that seems consistent with my problems once it actually boots, however, they seem to apply to slightly older versions than my board claims to be. Here are links to the description:
MSI K9N mobos suffer random shutdowns - The INQUIRER
MSI K9N mobos suffer random shutdowns - AOA

I have honestly no idea what is going on. I know this is a lot of information and a complex problem, but any help would instantly make you my hero(especially if i dont have to return any parts ).

Thanks in advance.

evlutte is offline  
Old 01-11-2008, 11:28 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
sPlAtOiD's Avatar
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Bizarre boot problems

How much Ram is in this system? And whats your OS?

sPlAtOiD is offline  
Old 01-12-2008, 12:30 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Default Re: Bizarre boot problems

4Gb (4x1), windows Xp, Sp2
evlutte is offline  
Old 01-12-2008, 10:29 AM   #4 (permalink)
True Techie
ivan chaos's Avatar
Join Date: Jun 2007
Posts: 154
Default Re: Bizarre boot problems

okay i honestly think it is your mobo. i kinda had that problem and i am currently going through something like this and i have it pinned down to bad ram and bad mobo on my system. guessing your ram is all good most likely

ivan chaos is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very bizarre DVD writer problem(s)... Pizzicato Hardware Repairs and Troubleshooting 0 12-01-2007 11:55 PM
MSI Boot Problems Fastvan67 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 07-23-2007 12:59 AM
Boot Problems Dieo Hardware Repairs and Troubleshooting 2 06-20-2007 09:32 PM
When I OC I get cold boot problems. krazieaznboi Overclocking and Modding 5 06-19-2007 08:43 AM
Laptop will not fully boot and other problems! Help! LightingBird Microsoft Windows and Software 1 06-03-2007 12:22 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:00 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.