bad sectors - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-09-2006, 09:28 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 52
Default bad sectors

I have bad sectors and an erratic computer.Can I prolong the agony by reformting? I mean if I put in a whole new (or old) OS will it clear up the bad sectors for now?
__________________

geordief is offline  
Old 10-09-2006, 10:01 AM   #2 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Do a scandisk to mark the bad sectors. Then, if still experiencing problems, format the entire disk or partition.
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-09-2006, 11:19 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 52
Default

thanks
Does partitioning work if you had say 1% of thr drive bad?Can you partition off just that amount -like cutting out a bit of mouldy cheese.Is that too simple?
geordief is offline  
Old 10-09-2006, 01:50 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 351
Default

no theres no way to partition of just the bad sectors as far as i know, the bad sectors could be anywhere on the disc not just at the end or start

( well technicaly scandisc would sort of do it since it makes the comp stop using bad sectors if it finds them
__________________
E6300 Core 2 Duo
GA-965P-DS3
2 Gbs OCZ PLatinum 800Mhz
250 Gb Western Digital
OCZ Modsteam 450W
7900GT Gainward
Flux Capacitor....SWEEEET
OatesyX is offline  
Old 10-09-2006, 01:59 PM   #5 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

dont know wat HD ur using so try one or two of the programs to scan ur HD:

Fujitsu ATA Diagnostic Tool 6.61
Fujitsu SCSI Diagnostics 2.6
IBM-Hitachi Drive Fitness Test
Maxtor Powermax 4.22
Maxtor SCSIMax
Quantum Data Protection System
Samsung Diagnostic (SHDiag)
Samsung Drive Diagnostic Utility (Hutil)
Seagate SeaTools desktop
Seagate SeaTools entreprise
Western Digital Data Lifeguard 5.04f
Western Digital DLG for Windows 1.07.01

or use this program its especially made for restoring bad sectors:
HDD Regeneration 1.51

they're all found in this website:
http://www.firststation.org/category/windows/system/
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 10-09-2006, 02:56 PM   #6 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

You can't fix bad sectors.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-09-2006, 07:03 PM   #7 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

well i dont know about u but it fixed my maxtor
http://www.brothersoft.com/utilities...tor_32492.html
__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 10-10-2006, 04:54 AM   #8 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Quote:
Originally posted by sylwek
well i dont know about u but it fixed my maxtor
http://www.brothersoft.com/utilities...tor_32492.html
Data is retrieved from the bad sectors and moved to "healthy" sectors. The bad sectors are then marked as un-usable.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-10-2006, 05:37 PM   #9 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default

sorry miss written it i meant to say moving it to the stable sectors
__________________

__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.