ATI Radeon Displayport problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-01-2012, 02:47 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2009
Location: All around the world
Posts: 20
Default ATI Radeon Displayport problem

I bought three new ASUS monitors for eyefinity with my Radeon HD 5870 card.

If I boot the pc (or even bring it out of sleep mode) with the displayport plugged in, the video card fan ramps up to 100% and none of my displays work, forcing me to do a hard reset. It repeats this until I unplug the displayport cord, boot up the pc, then reconnect the cord once the pc is up. Then it all runs fine!

To make it even stranger, the monitor that the displayport cord is plugged into during the boot, gets killed for about 10 mins. Non-responsive. I unplug it, plug it back in, press all the buttons, there's no response or light for about 10 mins, then it goes back to working normally. I've tried it on all three of my brand new ASUS monitors, all three with the same exact results. I've googled this problem and it seems a few have the same problem, but I couldn't find any solutions. Any thoughts?

To make the problem worse, sometimes (rarely) the problem seems to happen during gameplay or if I click the input display on that monitor (however, this time without the 100% fan blazing) forcing me to unplug the displayport, exit the game, and wait 10 mins for the third monitor to come back to life before I can use it.

Things I've ruled out:
It can't be a driver issue, as it doesn't even get to the bios screen.
It can't be the monitor, as it has the same results on all 3 monitors.

Anyone heard of this problem, or have any idea how to fix it? Any input would be greatly appreciated. Do you think switching to a Displayport to DVI adaptor would fix it? Thanks for your time!

The build:

GPU: Radeon HD 5870
CPU: Intel I7 920 quadcore
Motherboard: ASUS P6T Deluxe V2 LGA 1366 Intel X58 ATX Intel Motherboard

Power supply: 1200w corsair
OS: Windows 7 on a solid state drive
Ram: 16gb corsair DDR3
__________________

Jewelspoint is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2012, 09:03 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: ATI Radeon Displayport problem

Well, are you sure the backlight is fine on the LCD's? Use a flashlight, and put it at a 45* angle. Can you see the desktop on it?

Do you have the latest drivers? Could be a driver issue.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2012, 11:40 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,885
Default Re: ATI Radeon Displayport problem

It could be the monitors still, but unlikely. Driver issue or power management issue is more likely though. Have you checked event viewer for errors or warnings occuring around that time?
c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2012, 01:49 PM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: ATI Radeon Displayport problem

If it's doing it on boot (before Windows loads) it's not a driver issue..

It wouldn't hurt trying a Displayport to DVI. If that doesn't work, I'd suggest trying to RMA the card; could be buggy displayport or vBIOS.

Have you tried updating your motherboard's BIOS, as well?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is online now   Reply With Quote
Old 06-01-2012, 08:10 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2009
Location: All around the world
Posts: 20
Default Re: ATI Radeon Displayport problem

I'm an avid gamer so I keep my card up to date. Updating the BIOS though, I haven't ever done that, I will give it a shot and let you guys know. As for RMA'ing the card I can't at this point I've had it since 09, but yes it might just be a faulty card after all. As for checking the events viewer, how do I do that? I'll Google it and see if that rabbit trail leads me anywhere

I know there's not a lot of info to work with, so thanks for the tips!
Jewelspoint is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2012, 12:52 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,885
Default Re: ATI Radeon Displayport problem

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
If it's doing it on boot (before Windows loads) it's not a driver issue..

It wouldn't hurt trying a Displayport to DVI. If that doesn't work, I'd suggest trying to RMA the card; could be buggy displayport or vBIOS.

Have you tried updating your motherboard's BIOS, as well?
Usually upon reboots RAM clears of data, but if he has this issue during a reboot, there is a likely chance that for some reason, that some data is still in the RAM, or the crash is bad enough it could actually screw up the reboot. Very rare, but it does happen, and has happened to me once or twice in the last 10 years.
__________________

c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI graphics to support DisplayPort 1.1 in early 2008 Wildside New Systems | Building and Buying 1 08-01-2007 02:56 PM
problem with ati radeon x1300?? Lg-lamegoods Hardware Repairs and Troubleshooting 1 05-08-2006 04:07 PM
>> Problem << ATI Radeon 9550 OneRyt Hardware Repairs and Troubleshooting 0 11-10-2005 11:59 PM
New ATI Radeon 9200 but, I got a problem! LegendBreath Monitors, Printers and Peripherals 2 01-09-2005 03:33 PM
problem with ATI Radeon 9600! C_olin Monitors, Printers and Peripherals 10 05-01-2004 08:53 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.