Artifacts On Screen, Screen Suddenly Goes Black and on Standby - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-22-2011, 04:32 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 276
Default Artifacts On Screen, Screen Suddenly Goes Black and on Standby

I posted this on another forum, but it was computer/tech heavy so I've come for a bit more specialist support


Ill put here my problem and the steps ive taken so far as stated on the other forum.

Quote:
Right, so past few weeks my pc has been playing up. Every few days or so its appearance would randomly change from a mix of safe mode but filled with wierd artifacts, lines etc... and **** on the screen. Sometimes I could just do a system restore and it would be fine until it did the same thing the following day after day, and sometimes I couldnt get past boot and had to use the Vista disc to repair.

But now, the artifacts are on screen again, I cant boot to safe mode, the repair, chkdsk and memory diagnostic do nothing to fix my problems. It simply boots up, displays the bios screen and then goes to black or if I attempt safe mode it loads a load of files on screen until it gets to windows\system32\DRIVERS\AVGIDSEN.sys and it just freezes on that for hours and doesnt budge.

Ive ordered a new hardrive just incase if its the HD thats failing, but if it is failing, I could really do with getting back in to back up all my important files to an external I recently ordered too.

The hard drive led is a constant red also. Really hoping its not the MOBO though.

Any thoughts? What does it sound like is screwing up and whats most likely the problem?
Quote:
Installed fresh HD and Windows 7.

Still has me a bit worried though.

Installed fine, restarted, upon starting up for the first time it does a few checks, the artifacts and wierd lettering that were occuring with the old hd were gone, then it 'checks video performance' and the wierd artifacts appear again and it gets stuck.

Turned it off, turned it back on, this time it boots fine, register the OS and begin downloading all my programs etc....then the screen suddenly goes black and the monitor is just on the orange standby...

Could it be a GPU fault? Ive noticed my cases main fan has stopped lighting up its LED's and spinning too, although that may be a faulty connection upon fiddling with the insides earlier, the other fan is working fine.

EDIT: Restarted after black screen, artifacts are back again, i think we can rule out the HD being the problem.

So could this be a gpu issue? Or is it more likely a mobo or CPU error?

I can boot into it, but theres wierd swiggly lines everywhere and in a zoomed safe mode type view.

View image: IMG00646 20110621 1951
View image: IMG00648 20110621 2018

Edited:

Ok...was just on the desktop and the artifacts/lines suddenly dissapeared, looks completely normal except the low res, which I can change. What the ****?

Case fan still off though, will see if its a loose connection.

Edited:

Ran DXdiag, its not detecting the video card properly at all, just a lot of N/A, and the resolution is locked at 800 x 600. (Havent installed drivers yet, but the initial successful boot was at full res regardless)

Any idea if this would be just down to the GPU? Or a result of something else.

And...the lines/artifacts are back again.

Edited:

Seemed to have fixed the problem, completely random but...

In the boot priority, there was my HD, my DVD drive and an 'atapi CD rom'. That last one simply doesnt exist, have no idea where it came from. I disabled it and no artifacts on boot or bios screens, boots fine, everything full res, DXdiag recognises the GPU.

Very strange...ill have to do another restart and tests to see if that was indeed the problem but it was literally: boot up -> bios screen covered in artifacts -> disable atapi cd rom in boot priority -> artifacts instantly gone and functions fine.

Edited:

Multiple restarts and fan connectors reseated, everything is working great.

Cant believe all of this was coming from whatever that 'atapi cd rom' was, and disabling it fixed everything.
Quote:
Ok, so it worked great all evening.

Woke up today, someone in the family turned it on, started browsing and suddenly screen goes black with the orange stand by light again.

Turn PC off and back on, and the artifacts are back again all over the bios and every screen.

So the hard drive and OS are ruled out. I doubt a PSU issue would cause the problem.

So GPU, MOBO? or CPU?
Thanks guys, really need some help on this one so would be much appreciated!
__________________

__________________
Thermaltake Tsunami Dream
Asus 560 DCII OC 1GB
Intel Q6600 @ 2.4
Asus P5KC aiLifestyle Mobo
4GB Corsair XMS2 PC2-6400
Gigabyte 720W PSU
Windows 7 Home Premium
Method is offline  
Old 06-22-2011, 05:56 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default Re: Artifacts On Screen, Screen Suddenly Goes Black and on Standby

It looks like a GPU problem, it's probably starting to die. You have to get your hands on another GPU to test it out to make sure.
__________________

brinks is offline  
Old 06-22-2011, 06:13 PM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Artifacts On Screen, Screen Suddenly Goes Black and on Standby

I'm going to agree with brinks and lean towards a GPU problem. Like he said, get a spare one if you can to test. Or just RMA your current one if its still under warranty.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is online now  
Old 06-23-2011, 04:20 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 276
Default Re: Artifacts On Screen, Screen Suddenly Goes Black and on Standby

It was the GPU. Found an old 7600GT lying around and stuck it in. Works fine now, needed an excuse to upgrade the GPU for BF3, now I have one :P
__________________
Thermaltake Tsunami Dream
Asus 560 DCII OC 1GB
Intel Q6600 @ 2.4
Asus P5KC aiLifestyle Mobo
4GB Corsair XMS2 PC2-6400
Gigabyte 720W PSU
Windows 7 Home Premium
Method is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crashing after playing games. Blue Screen and artifacts mattl148 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 08-12-2010 08:58 AM
red artifacts on screen advancedgeek Hardware Repairs and Troubleshooting 2 10-25-2008 02:21 AM
Screen goes black.... Dr DMoney Linux and Open Source 7 03-08-2008 06:03 PM
2 questions; is eSATA better than Firewire, what are artifacts/screen corruption? Wildside New Systems | Building and Buying 4 06-25-2007 10:37 AM
help black screen Hiram Hardware Repairs and Troubleshooting 8 11-20-2006 02:05 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.