Anyone have a wd elements drive newst model - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-04-2010, 12:28 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 261
Default Anyone have a wd elements drive newst model

hi i just got my 2tb elements WDBAAU0020HBK-NESN in today and im having this little issue but dont know if its a real issue the activity light in the back after activity goes solid then after awhile goes to a slow like blinking in 4 sec intervals i was wondering if this is a standby thing or what please someone with info let me know
__________________

iamloco724 is offline  
Old 08-04-2010, 12:58 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,661
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

I'd say it's def a standby thing. Most external drives have a spin-down time, kinda an energy saver if it detects the drive hasn't been accessed in a certain period of time.

You can stop the drives spinning down if you want, in your power management settings.
__________________

__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Old 08-04-2010, 10:06 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

Yes, I get that on my WD MyBook. It's saving you power when not in use.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 08-04-2010, 12:38 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

I own the exact model, and it's a standby. If you leave it plugged in, it just goes into power saver mode. You can tell because when you try to access it from windows, it takes a few seconds to get spinning again.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 08-04-2010, 01:01 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 261
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

thanks all for the replies and letting me know its funny how i got the right answers here but i contacted wd support and there just telling me its the activity light that its normal to be doing that when connected to a pc

i replied back that 1. its not connected to a computer i have it connected to a media streamer and 2. an activity light does not blink a steady pace in intervals an an activity light blinks rapid and randomly not once every 4 sec

so thanks again for confirming my suspicions
iamloco724 is offline  
Old 08-04-2010, 01:07 PM   #6 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

Quote:
Originally Posted by iamloco724 View Post
i replied back that 1. its not connected to a computer i have it connected to a media streamer
...which is a type of computer :P
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 08-04-2010, 01:11 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 261
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

well to me it might run with computer parts or what not and technically is a computer of sorts but its not what they were referring to its not running an operating system its a stand alone unit

its the popcorn hour if anyone knows it
iamloco724 is offline  
Old 08-04-2010, 01:31 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

...it doesn't matter though. It's plugged into a device that reads it. It'll still go in standby mode.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 08-04-2010, 01:37 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 261
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

no i know but im saying..if was say connected to a windows pc theres more variables there if wd is thinking its connected to a pc theres more possible things that could be accessing the drive and causing it to spin up which is what they thought was happening
iamloco724 is offline  
Old 08-04-2010, 01:58 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: Anyone have a wd elements drive newst model

Quote:
Originally Posted by iamloco724 View Post
hi i just got my 2tb elements WDBAAU0020HBK-NESN in today and im having this little issue but dont know if its a real issue the activity light in the back after activity goes solid then after awhile goes to a slow like blinking in 4 sec intervals i was wondering if this is a standby thing or what please someone with info let me know
This was your original question. The blinking light in 4 second intervals is when it's in standby mode. Mine's doing it as we speak. Doesn't matter if it's plugged into a windows based computer or a standalone unit.

I'm not sure what else you're trying to find out here.
__________________

__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
raptor drive spins at high speed - not a normal start up Ballina Hardware Repairs and Troubleshooting 1 12-22-2009 01:29 PM
Hard Drive Cloning Problem Armand1880 Hardware Repairs and Troubleshooting 7 11-05-2009 09:51 AM
Building new Computer - is my new Hard Drive bad? King$nake Hardware Repairs and Troubleshooting 7 01-15-2009 12:13 PM
SATA hard drive problems. Zatrox Hardware Repairs and Troubleshooting 2 09-28-2008 11:00 PM
Extra Drive Creator xXxexpertxXx Microsoft Windows and Software 7 05-26-2008 02:20 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.