Added memory, boot hangs - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-22-2006, 10:53 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Default Added memory, boot hangs

I have a Giga-byte K8NS Ultra 939 motherboard. It has 4 memory slots. I had 2 512MB Kingston value RAM sticks installed. Everything worked fine. I added two more of the identical sticks (which gives me 2 GB total). At POST it gives one beep and shows the 2GB of RAM then hangs half way through boot up (just before it gets to windows screen). If I take the new memory out it boots just fine.

Any ideas what would cause it to hang with the 4 sticks installed?
__________________

dfish is offline  
Old 11-22-2006, 11:09 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 76
Default

maybe a bios setting somewhere that is causing you to have an issue. I would look around in the bios for the ram setting to see if there is something that may extend the ram amount.
__________________

schusterjo is offline  
Old 11-22-2006, 11:34 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 2
Default

I looked through the bios settings and the only thing I could find was a setting under "Intelligent Tweaking" called "DDR voltage control". It gives options of Normal, +0.1v, +0.2v. Mine is set to normal.
dfish is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.