Is 500W PSU enought for.... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-21-2008, 08:32 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default Is 500W PSU enought for....

Ok so I am having problems with my computer shutting off all of the sudden. Putting my Videocard into standby, my monitor turns yellow (standby)...

I recently put in Nvidia 9600 GT and ever since i've put it in i've been having problems... I finally figured out it wasen't overheating. I ran logging while it crashed and it wasent overheating. Which makes me think its PSU...

I got a 500W PSU.
I got 4 Hard drives
2 120mm fans
2 DVD Drives
1 Floppy drive

So can it be that my 500W is not enough and keeps shutting my videocard down and my comp???

Here are loggs I ran before the comp crashed.

And when it crashes like I said the fans still work and everything but my monitor goes into stand-by and I've noticed my comp crashes like if I am on vent I can't hear people talk when its in this "Crash state". So its not just shutting my videocard but it like shuts the comp down but like the fan's are still running.

__________________

__________________
My Current Comp:

CPU Type: Intel Quad Q8200
Motherboard: P5Q Pro
System Memory: 4GB DDR2
GFX Card: Gigabyte GTX 480 Femi
Power Supply: TruePower Antec 750W
Case: Antec Sonata III 500W Black ATX w/ 2 120mm fans - 1 by HD's 1 on the back.
EliteScouter is offline  
Old 04-21-2008, 09:48 AM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Is 500W PSU enought for....

I would highly suggest at least a 600W PSU if not maybe even a 750W. If i am not mistaken the 9600 requires a power input and they should tell you right in the manual what PSU you should be running with that as well.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 04-21-2008, 09:54 AM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: Is 500W PSU enought for....

What model is your psu?
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 04-21-2008, 09:56 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default Re: Is 500W PSU enought for....

Antec
__________________
My Current Comp:

CPU Type: Intel Quad Q8200
Motherboard: P5Q Pro
System Memory: 4GB DDR2
GFX Card: Gigabyte GTX 480 Femi
Power Supply: TruePower Antec 750W
Case: Antec Sonata III 500W Black ATX w/ 2 120mm fans - 1 by HD's 1 on the back.
EliteScouter is offline  
Old 04-21-2008, 10:02 AM   #5 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Is 500W PSU enought for....

Well after some research i found that you should have at least a free open 18+V rail for the GFX card. One that is not piggy backed on anything else. Jsut dedicated to your GFX Card right from the PSU. If you do not have that then you should consider a new one.

NVIDIA Forums > Power Supply Requirements for 9600GT

Read up on that stuff here.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 04-21-2008, 10:41 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Is 500W PSU enought for....

Dude....600? 750? no no no no no. The 9600 draws less than a 8800GT and you only need a 400w with 18A for the 8800GT.

Quality, not quantity.
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 04-21-2008, 11:21 AM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Is 500W PSU enought for....

Yes i figured that out after checking on Google.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 04-21-2008, 12:44 PM   #8 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: Is 500W PSU enought for....

I am pretty sure this is your psu.

Newegg.com - Antec earthwatts EA500 ATX12V v2.0 500W Power Supply 100 - 240 V UL, CUL, FCC, TUV, CE, CB, C-tick, CCC - Power Supplies

It has 2 17A 12v rails which is slightly below what Nvidia recommends (18A 12v rail for the gpu)
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 04-21-2008, 01:02 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Is 500W PSU enought for....

The amperage suggested is for the ENTIRE SYSTEM. The card itself pulls far less than 18A.
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 04-21-2008, 01:26 PM   #10 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: Is 500W PSU enought for....

Quote:
Originally Posted by veedubfreak View Post
The amperage suggested is for the ENTIRE SYSTEM. The card itself pulls far less than 18A.
I thought 18A was high for just the card. He should be fine then.
__________________

__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upside-Down PSU Crazydog115 Hardware Repairs and Troubleshooting 8 04-14-2008 12:57 PM
grabbing new case, vid, and psu r3n3r4d3 System Upgrades 2 01-29-2008 09:24 AM
Question regarding mini ITX and recommended PSU 96300NAZ New Systems | Building and Buying 0 12-16-2007 10:29 PM
Will a 500W PSU be sufficient? Disillusion New Systems | Building and Buying 28 11-11-2007 02:51 AM
In Depth PSU Guide: Please Read. Oreo New Systems | Building and Buying 18 10-13-2007 11:54 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.