50% CPU Usage on Idle, it depends though. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-21-2006, 12:22 PM   #1 (permalink)
JKM
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
Default 50% CPU Usage on Idle, it depends though.

Hey,

I have had this problem for a long time.
When I turn my computer on, I have to be lucky that it isn't in 50% CPU Usage mode. Most of the times when I turn my computer on the cpu usage is showing 50% on idle. Everything is lag, even surfing on the internet. And then I have to be lucky and restart my computer to make it normal again, to 0% CPU usage, I have reinstalled windows like 3 times, same result.
I can't remember anymore what programe I started, but it has the name explorer in it, it said that it was hardware interrupts that is causing the 50% cpu usage, but nothing more.


Here are my systemspecs:


Processor: Intel Pentium 4 3.2 Ghz Northwood 478 Socket.
Motherboard : MSI MS-7042.
Videocard : ASUS V9999TD, also known as nvidia 6800.
Ram: 1 GB PC2700 333 Mhz Ram.
HD: Seagate 7200 RPM 200 GB.
Soundcard : Soundblaster Audigy 4.


Thanks.
__________________

JKM is offline  
Old 07-21-2006, 12:35 PM   #2 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Please scan your machine for spyware, virus or Malware using AVG antivirus.

Perform the entire scan, then install HighJackThis...

Scan the machine with the HTJ(^) and post the log here.
__________________

__________________
brady is offline  
Old 07-21-2006, 12:50 PM   #3 (permalink)
JKM
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
Default

When it is working in 50% CPU mode? Or when it is working normal? (0%)
JKM is offline  
Old 07-21-2006, 01:01 PM   #4 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Either one should work...
__________________
brady is offline  
Old 07-21-2006, 01:22 PM   #5 (permalink)
JKM
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
Default

I have 0 virusses nor other things, that AVG Antivirus stated.
Here is my HiJackThis File.


Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 19:19:46, on 21-7-2006
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\RunDLL32.exe
C:\Program Files\Creative\SBAudigy4\DVDAudio\CTDVDDET.EXE
C:\Program Files\Creative\SBAudigy4\Surround Mixer\CTSysVol.exe
C:\Program Files\Creative\Shared Files\Module Loader\DLLML.exe
C:\WINDOWS\CTHELPER.EXE
C:\Program Files\Microsoft IntelliType Pro\itype.exe
C:\Program Files\Razer\Copperhead\razerhid.exe
C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
C:\Program Files\MSN Messenger\MsnMsgr.Exe
C:\Program Files\Razer\Copperhead\razertra.exe
C:\Program Files\Razer\Copperhead\razerofa.exe
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe
C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgemc.exe
C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
C:\Program Files\Grisoft\AVG Free\avgcc.exe
C:\Program Files\Teamspeak2_RC2\TeamSpeak.exe
C:\DOCUME~1\Jason\LOCALS~1\Temp\Tijdelijke map 1 voor hijackthis.zip\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Koppelingen
O2 - BHO: Windows Live Sign-in Helper - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live\WindowsLiveLogin.dll
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RunDLL32.exe NvMCTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKLM\..\Run: [CTDVDDET] "C:\Program Files\Creative\SBAudigy4\DVDAudio\CTDVDDET.EXE"
O4 - HKLM\..\Run: [CTSysVol] C:\Program Files\Creative\SBAudigy4\Surround Mixer\CTSysVol.exe /r
O4 - HKLM\..\Run: [AudioDrvEmulator] "C:\Program Files\Creative\Shared Files\Module Loader\DLLML.exe" -1 AudioDrvEmulator "C:\Program Files\Creative\Shared Files\Module Loader\Audio Emulator\AudDrvEm.dll"
O4 - HKLM\..\Run: [CTHelper] CTHELPER.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [UpdReg] C:\WINDOWS\UpdReg.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [itype] "C:\Program Files\Microsoft IntelliType Pro\itype.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [LtcyCfgApply] "C:\Documents and Settings\Jason\Mijn documenten\LtcyCfg2\LtcyCfg.exe" /a
O4 - HKLM\..\Run: [Copperhead] C:\Program Files\Razer\Copperhead\razerhid.exe
O4 - HKLM\..\Run: [Adobe Photo Downloader] "C:\Program Files\Adobe\Photoshop Album Starter Edition\3.0\Apps\apdproxy.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] "C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
O4 - HKLM\..\Run: [AVG7_CC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgcc.exe /STARTUP
O4 - HKCU\..\Run: [MsnMsgr] "C:\Program Files\MSN Messenger\MsnMsgr.Exe" /background
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O16 - DPF: {6414512B-B978-451D-A0D8-FCFDF33E833C} (WUWebControl Class) - http://update.microsoft.com/windowsu...?1151844239250
O18 - Protocol: livecall - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - C:\PROGRA~1\MSNMES~1\MSGRAP~1.DLL
O18 - Protocol: msnim - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - C:\PROGRA~1\MSNMES~1\MSGRAP~1.DLL
O20 - Winlogon Notify: WgaLogon - C:\WINDOWS\SYSTEM32\WgaLogon.dll
O21 - SSODL: WPDShServiceObj - {AAA288BA-9A4C-45B0-95D7-94D524869DB5} - C:\WINDOWS\system32\WPDShServiceObj.dll
O23 - Service: AVG7 Alert Manager Server (Avg7Alrt) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe
O23 - Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe
O23 - Service: AVG E-mail Scanner (AVGEMS) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgemc.exe
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
O23 - Service: iPodService - Apple Computer, Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
JKM is offline  
Old 07-21-2006, 01:27 PM   #6 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Ok...

Lets run Memtest to see if its going out.


[Edit]

The one thing I can't wrap my mind around, is why it's only "sometimes" that the machine runs on 50%... Still thinking.
__________________
brady is offline  
Old 07-21-2006, 01:39 PM   #7 (permalink)
JKM
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
Default

Yeah, me too, I will try memtest.
JKM is offline  
Old 07-21-2006, 01:40 PM   #8 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Do you hear any clicking or noises in general coming from the HDD or tower?
__________________
brady is offline  
Old 07-21-2006, 01:41 PM   #9 (permalink)
JKM
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 28
Default

Nope, everything sounds normal.
JKM is offline  
Old 07-21-2006, 01:42 PM   #10 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

Have you ever check disk'd?
__________________

__________________
brady is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.