4850 x2 "checkerboard of death" bug? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 07-27-2009, 08:28 AM   #1 (permalink)
True Techie
Join Date: Jan 2009
Posts: 127
Default 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

i am helping a friend build a computer and he got a 4850 x2 (against my wishes). we have it plugged into a hi res samsung monitor, and when we boot it up, we can see the desktop but only in a bunch of rectangles. it looks like a checkerboard.

we stuck an old pci video card it and it works and boot into windows xp fine, so does this mean it is a bad video card? or is it a driver related problem?

im pretty sure its a sapphire 4850 x2

wizzardxexe is offline  
Old 07-27-2009, 08:44 AM   #2 (permalink)
The Almighty Forensica
Yami's Avatar
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,432
Default Re: 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

so does this mean it is a bad video card? or is it a driver related problem?
It could be either; you didn't mention any part where you installed the drivers - did you?

Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone HTC One M8 - Sense 7 - 6.0

Uni MSci Ethical Hacking, Coventry University
Work Trainee Cell Site Analyst
LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 07-27-2009, 08:49 AM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Jan 2009
Posts: 127
Default Re: 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

he tried the one from sapphire and the latest ati driver.
wizzardxexe is offline  
Old 07-27-2009, 07:59 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
S0ULphIRE's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,051
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

Did it do that from the start? e.g. you put the card in, then installed the OS right? And when installing the OS was your screen patchy?
I've said it many times, I don't like ATI drivers, they seem to fail a lot. Try downloading an earlier driver, see if that helps.

If not, then RMA that card asap.
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is online now  
Old 07-27-2009, 08:06 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
veg1992's Avatar
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

Sounds like the card is starting to die or its just bad...

I'd just go ahead and RMA it
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.

.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-28-2009, 10:18 AM   #6 (permalink)
Wizard Techie
HAVOC's Avatar
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default Re: 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

The card requires 2 power connections to the board. (1) Six Pin PCI-e & (1) 8 pin connector. Have you ensured that both are connected? How are each connected? Are you using a 6 pin and a adapter that came with the card? If you are using the adapter, make sure that the adapter is connected properly and that you have NOTHING else sharing that line to the PSU.
HAVOC is offline  
Old 07-28-2009, 09:19 PM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
KSoD's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: 4850 x2 "checkerboard of death" bug?

Have you also made sure to remove the old video drivers from the previous video device before installing the new drivers from ATi?

I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4850 X-Fire or 4850 Watercooled?! NosBoost300 Overclocking and Modding 23 09-21-2008 06:26 PM
VMware Users - Date bug kills VMWare systems Osiris Computer Networking and Internet Hardware 1 08-12-2008 11:53 AM
Fix for Restart Bug after installing Windows XP SP3 Osiris Microsoft Windows and Software 3 05-18-2008 11:46 AM
Hunt and seek for the Phenom TLB bug Apokalipse Monitors, Printers and Peripherals 0 01-10-2008 08:17 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:08 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.