4 Sticks of RAM Causes No POST - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-09-2008, 04:16 PM   #1 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 52
Default 4 Sticks of RAM Causes No POST

I have an EVGA 780i SLI Motherboard and 4 sticks of Corsair XMS2 DDR2 800 MHz 1GB each. Now I know they for sure all work, because I tested each one seperatly, and I know each slot on the motherboard works as well. The problem is, when I put in a stick in each slot to fill 4 slots I would sometimes get it past post, but now it never posts, and I get the LED error thing that says 52, however when I take out one stick everything works fine. Any ideas?
__________________

tedmp0816 is offline  
Old 05-09-2008, 04:20 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

Standard nvidia chipset. Will it boot with just 2 slots? This is the main reason i went 2x2 on my 680i. Refresh my memory on what error 52 means.

Another problem might be that you need to raise the voltage on your north bridge and memory.
__________________

__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 05-10-2008, 01:19 PM   #3 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 52
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

Yes, 2 slots works perfectly fine, but I really do not want to buy more RAM. Error 52 is:

Memory Test - Test all memory of memory above 1MB using Virtual 8086 mode, page mode and clear the memory

I have also tried to raise the memory voltage, which got me passed POST however would crash my system in Windows.
tedmp0816 is offline  
Old 05-10-2008, 09:38 PM   #4 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

How much did you go? My 4x1's Ballistix needed 2.1V easily.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 05-10-2008, 09:50 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 52
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

well on the acutal sticks it says 1.9v so i did that, and when i go 1.875v it doesn't post, but 1.9v does however it causes a crash. should i do more or will that just cause it to crash since 1.9v crashes?
tedmp0816 is offline  
Old 05-10-2008, 09:58 PM   #6 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

I had crashes and freezes till after 2. If one or 2 sticks need 1,.9, then 4 are deffin ately drawing more power.

I'd dump it up, and monitor temps.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 05-12-2008, 05:49 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 52
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

I'll give more power a try, what program could I use to monitor memory temperatures? I know of gpu, cpu, and hdd temperature monitoring programs, but I don't remember any memory one's. So if you know a good one could you tell me. Also around what temperature should they run?
tedmp0816 is offline  
Old 05-12-2008, 06:13 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

I could swear ballistix are 2.2v. At least the ones that i had were. You may need to increase the north bridge voltage.
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 05-12-2008, 09:59 PM   #9 (permalink)
I feel funny...
 
thirdshiftdj's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lowell,Ma
Posts: 3,808
Send a message via AIM to thirdshiftdj
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

Like veedub has stated you should increase the NB as 4 slots are more of a strain on the NB than 2.
__________________
NUFFIN!
thirdshiftdj is offline  
Old 05-13-2008, 12:52 PM   #10 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: 4 Sticks of RAM Causes No POST

Quote:
Originally Posted by veedubfreak View Post
I could swear ballistix are 2.2v. At least the ones that i had were. You may need to increase the north bridge voltage.
So where mine...... Ironically, i too went with ocz's, but as my OIC is mild compared to yours, i just got platinums
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Couple of Problems With Custom Built PC Fragg System Upgrades 9 05-01-2008 11:15 PM
I got some questions about my laptop vegeta9000 Laptops and Notebooks 6 01-10-2008 03:35 PM
Quick Ram Question (Please at least look at) Higach Hardware Repairs and Troubleshooting 2 01-06-2008 02:06 AM
RAM Problems? cfgcjm New Systems | Building and Buying 5 10-02-2007 12:53 PM
RAM Probelems...maybe? cfgcjm Hardware Repairs and Troubleshooting 2 09-20-2007 11:34 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.