Winter too cold? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-09-2007, 07:18 PM   #1 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Winter too cold?

So I'm OCed to 3.0 ghz with my q6600 and its friggin freezing cause its winter here in cali and today I turned on my computer and went straight to bios and was amazed that the CPU temperature read 13 celcius and went quickly went up to 18 celcius. Now I know cold can damage chips just as well as heat, so I'm wondering is this a hazard for my q6600? All I can do now is lower my tuniq tower 120 rpm and the idle speed is like 30-18 celcius with a room temp of 60ish Farenheight.
__________________

__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 12-09-2007, 07:26 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2007
Location: Yorkshire, UK
Posts: 1,693
Send a message via MSN to Vaanish
Default Re: Winter too cold?

Quote:
Originally Posted by Gabb View Post
So I'm OCed to 3.0 ghz with my q6600 and its friggin freezing cause its winter here in cali and today I turned on my computer and went straight to bios and was amazed that the CPU temperature read 13 celcius and went quickly went up to 18 celcius. Now I know cold can damage chips just as well as heat, so I'm wondering is this a hazard for my q6600? All I can do now is lower my tuniq tower 120 rpm and the idle speed is like 30-18 celcius with a room temp of 60ish Farenheight.
No that wont harm the chip. Phase change can get those chips to -50, and they dont get harmed by that.
__________________

__________________
MSI P35 Plat // 4GB DDR2 1033 // HD 4870 // Conroe C2D e6300 @ 2.5Ghz
Vaanish is offline  
Old 12-09-2007, 08:26 PM   #3 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: Winter too cold?

Quote:
Originally Posted by Vaanish View Post
No that wont harm the chip. Phase change can get those chips to -50, and they dont get harmed by that.
the reason Im worried is my vigor 2 HSF used to shut off for a split second at 18 celcius and I was told it was doing that purposly so the chips wouldnt get too cold
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 12-09-2007, 08:28 PM   #4 (permalink)
MetalHead Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Minnesota
Posts: 2,912
Default Re: Winter too cold?

told by who?
__________________
Proc Intel 2500k
Video XFX 6950 1Gb
Display 22'' Monitor Chemei 5ms RT, 800:1 CR
Mobo Biostar Z68A+
Mem 4 gb PNY DDR3 1600
Case afk
Sound Logitech z-5300e 5.1 + Razer Orca's + Creative Soundblaster Audigy SE
PSU Corsair 520hx
OS Windows 7 64-bit
Cooling Corsair H60 Liquid Cooling
HDD Hitachi 1Tb
Invisible is offline  
Old 12-09-2007, 09:23 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
M733mhz's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 648
Send a message via AIM to M733mhz
Default Re: Winter too cold?

It shuts off because it doesn't need the cooling at that point. It can run just fine at those kind of temperatures without a fan on it. You can change that in the BIOS on most boards if you'd like.
__________________


M733mhz is offline  
Old 12-09-2007, 10:05 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2007
Location: NB, Canada
Posts: 2,215
Send a message via MSN to Akubane
Default Re: Winter too cold?

XD I'd love to have my chip at -50 celcius. but id be super happy with 18 lol. beats the 55-60C load I get now.
__________________


C2D E8400 | Diamond 4870 X2 | Biostar Tpower I45 | 4GB G.Skill PK
Corsair 750TX | Xigmatek HDT-S1283 | CM Haf 932
2x Seagate 1TB 7200.11 | Asus Xonar D2X | LT Z-5500's
Razer Lycosa | Razer Lachesis | LG L245WP-BN 24" MVA LCD
Akubane is offline  
Old 12-09-2007, 11:18 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 168
Default Re: Winter too cold?

did you say its freezing in winter in California?
Try Alberta
RyanWhitell is offline  
Old 12-09-2007, 11:47 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2006
Location: New Stanton, Pennsylvania
Posts: 1,017
Send a message via AIM to psp_crazy1
Default Re: Winter too cold?

lol yeah, more like winter too hot here... 45 IDLE.

time to get the artic cooling 7 before I shoot myself D:
__________________
AMD 4850 - e4300 / Tuniq
Gigabyte DS3 - Gskill NQ 2gb
WD 200gb - Hitachi 60gb
Ultra ATX wizard case - Xcilio 500 watt


Toshiba Satellite A305
Sony Vaio VGN-BX560B
Sony Vaio (P3, 256mb RAM)
psp_crazy1 is offline  
Old 12-10-2007, 12:10 AM   #9 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,515
Default Re: Winter too cold?

Quote:
Originally Posted by psp_crazy1 View Post
lol yeah, more like winter too hot here... 45 IDLE.

time to get the artic cooling 7 before I shoot myself D:
I love my ACF7 =D. 22C idle according to BIOS.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 12-10-2007, 12:17 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Phanto's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Puerto Rico
Posts: 603
Default Re: Winter too cold?

Well mine is always around 30c If I'm correct.
At least next week I'm going to clean my whole PC and re master all the wires so it can look good for Christmas , too bad here doesn't snow & doesn't get too cold either.
__________________

__________________
i5 2500k @ 4.5GHz
COOLER MASTER Hyper 212 Plus
MSI Z77A-G45
16GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600MHz
Corsair HX650w
eVGA 670 GTX 2GB
Samsung 840 Pro SSD 256GB
Seagate Barracuda 7200.14 3TB
ASUS VG248QE Black 24" 144Hz, Samsung 24" S24B300, Samsung 22" 226BW & HP L1908W 19" (Quad Monitor Setup)
COOLER MASTER HAF 912
Phanto is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clicking sound from computer (only from a cold boot) advancedgeek Hardware Repairs and Troubleshooting 9 09-06-2007 11:12 PM
cold cathodes xXDuskXx New Systems | Building and Buying 6 08-07-2007 05:39 AM
Cold boot - Help! petulantpanda Hardware Repairs and Troubleshooting 2 07-15-2007 10:44 PM
When I OC I get cold boot problems. krazieaznboi Overclocking and Modding 5 06-19-2007 09:43 AM
PC has no video when cold. silence782 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 03-28-2007 07:07 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.