What Should I do to upgrade this RIG - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-04-2006, 01:25 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5
Default What Should I do to upgrade this RIG

I know how to do all the installing and upgrading but, I am not up to date with the new products out on the market. Havnt done this in years.

Here are my computer specs, what should i do to upgrade.

Intel P4 550 w/ hyper threading. 3.40 ghz
800 mhz FSB, 1 MB L2 Cache
Microsoft xp Media
1 GB pc-3200 400mhz DDR

ATI Radeon x300 128mb, VGA, DVI-D, TV-Out

dvd+R Double Layer
dvd+-RW DVD-Rom

250 GB 7200rpm serial ata hard drive
__________________

DorianPrice is offline  
Old 06-04-2006, 01:31 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 240
Default

What are your main uses for the computer? And also a budget would be nice
__________________

__________________
<a href=\"http://www.dynasig.net/?id=3738\"><img src=\"http://serve.dynasig.net/3738.gif\" width=\"350\" height=\"85\" alt=\"Signature\" border=\"0\" /></a><br />
Chris_PC is offline  
Old 06-04-2006, 01:35 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5
Default

Main purpose, Online gaming.. from MMORPG's like LINEAGE 2 and FIRST PERSON SHOOTERS like Counter strike and others.

I also would like to upgrade my monitor to a nice sized plasma later on down the road so Watching movies and TV on it would be great..

Right now Id like to dump another 800 bucks into it.

just bought the system from best buy open box for like 435.00 out the door so I dont want to tottaly gut it.
DorianPrice is offline  
Old 06-04-2006, 01:40 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Ridlyn's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 1,920
Default

Your CPU is fine,
1GB Ram
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231036

PSU
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16817103932

I dont know whether you have AGP or PCI-E so i'll post one from both

AGP
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130275

PCI-E
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814102003

You should be well under your budget.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sylus View Post
Could have been worse, you could have been raped by a clown.
Ridlyn is offline  
Old 06-04-2006, 01:41 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2006
Location: Fort Wayne, IN
Posts: 299
Default

I'd say upgrade the video card and addd another gig of ram. You could also add a 10,000 RPM hard drive, but it's not necessary
Millenniumtiger is offline  
Old 06-04-2006, 01:46 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5
Default

Now I just poped open the case and looked at my ram, I have 2 512's in there which make up the 1gb. Now I have 4 slots available, does that mean I can get 4, 1GB ram sticks and slap them in there?
DorianPrice is offline  
Old 06-04-2006, 01:51 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 823
Default

naa, down load pcwizzed or cpuz to find out the capactiy, and the sort it needs, no more that 2gb or it will go slow, and id upgrade the vga
harry18 is offline  
Old 06-04-2006, 01:57 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5
Default

ok downloaded cpuz, am looking at my specs now, but where does it give me a read out of the max ram i can install..

and im going to upgrade the graphics to the pci express radeon x1900..

can i do the xfire feature?
DorianPrice is offline  
Old 06-04-2006, 02:54 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

The x1900xt is a good card. I don't know if your motherboard can support crossfire. But even if it did I wouldnt get it.
__________________
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
KINGWIN SK-523BKP Case
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Old 06-04-2006, 02:56 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5
Default

Thanks everyone that posted, it was a real help. It ment that I was going in the right direction. Now I just need to upgrade the monitor to some amazing plasma add 5.1 surround sound speakers, video card upgrade and ram..

CASE MODDING HERE I COME NEXT...
__________________

DorianPrice is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.