what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-14-2008, 12:33 AM   #1 (permalink)
Hellfire!
 
Wildside's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 3,038
Send a message via MSN to Wildside
Default what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Newegg.com - Crucial Ballistix Tracer 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

Newegg.com - CORSAIR XMS2 1GB (2 x 512MB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

3GBs total, n no im not going to 64-bit, other wise my DOS games and MUGEN will not work indefinitely, MUGEN struggles on 32-bit Vista.

so anyhow, what benefit would if i upgrade from 800 to 1066 besides bigger bandwidth and higher speeds? In gaming? Applications? Etc?

just asking, im getting an idea if i want to upgrade my RAM so i can get good performance when i get the Phenom II 940.
__________________

__________________
--Windows 10 Pro 64-Bit
--AMD Ryzen 1700x @ 3.4GHz w/ MX-4 and Corsair Hydro 100i Liquid Cooler
--Corsair LPX Vengeance Black 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 DRAM
--EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+ 2GB GDDR5
--ASUS Crosshair IV Hero AM4 X370 Motherboard
--WD BLACK SERIES WD2003FZEX 2TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5" HDD
--SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE250BW 2.5" 250GB SATA 6Gb/s SSD
--Corsair Obsidian 750D Black Aluminum / Steel ATX Full Tower Computer Case
--Corsair Professional Series 860-Watt AX860
Wildside is offline  
Old 12-14-2008, 12:40 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 43
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

not much. don't bother.
__________________

__________________
Core2 Duo E6300
Asus P5B
2 X 1024 MB Kingston DDR2 800mhz
Asus GeForce 7600GT
fadedstar is offline  
Old 12-14-2008, 03:09 AM   #3 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

You have decent ram and you don't really need any more ram. So save your coin for something else.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 12-14-2008, 03:38 AM   #4 (permalink)
Hellfire!
 
Wildside's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 3,038
Send a message via MSN to Wildside
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Quote:
Originally Posted by Hussein19891 View Post
You have decent ram and you don't really need any more ram. So save your coin for something else.
i know, but i just was thinking of replacing mine with better ones since my mobo supports it is all.
__________________
--Windows 10 Pro 64-Bit
--AMD Ryzen 1700x @ 3.4GHz w/ MX-4 and Corsair Hydro 100i Liquid Cooler
--Corsair LPX Vengeance Black 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 DRAM
--EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+ 2GB GDDR5
--ASUS Crosshair IV Hero AM4 X370 Motherboard
--WD BLACK SERIES WD2003FZEX 2TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5" HDD
--SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE250BW 2.5" 250GB SATA 6Gb/s SSD
--Corsair Obsidian 750D Black Aluminum / Steel ATX Full Tower Computer Case
--Corsair Professional Series 860-Watt AX860
Wildside is offline  
Old 12-14-2008, 04:45 AM   #5 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Its not worth the pennies unless your going for overclocks with liquid nitrogen cooling....
__________________
saltynay is offline  
Old 12-14-2008, 06:23 AM   #6 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Quote:
Originally Posted by Wildside View Post
i know, but i just was thinking of replacing mine with better ones since my mobo supports it is all.
A nice quad core would do you more justice then extra and unnecessary ram.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 12-14-2008, 06:28 AM   #7 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

yeah its not worth it stick with ur current ddr800. for gaming you prob wont even notice the faster loadings times, tighter timings seem to help alot more for that kinda thing, i doubt you would even notice the difference in apps or for that matter anything else anyway.
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 12-14-2008, 06:54 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Quote:
Originally Posted by Wildside View Post
3GBs total, n no im not going to 64-bit, other wise my DOS games and MUGEN will not work indefinitely, MUGEN struggles on 32-bit Vista.
You could try running them in DOSBox
__________________
Apokalipse is offline  
Old 12-14-2008, 03:43 PM   #9 (permalink)
Hellfire!
 
Wildside's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 3,038
Send a message via MSN to Wildside
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Quote:
Originally Posted by Apokalipse View Post
You could try running them in DOSBox
only 2 games dont work through DOSBox. I have versions 0.65, 0.70, n 0.72. Genewars and Dark Legions does not work underthese. I one point before i reinstalled Vista, i was able to work all the games no problem. Now i can only play Genewars on the Windows XP computer with no sound, Dark Legions i got rid of i think but kept the PDF manual required to start the game. All others work fine (Dune 2, Wolf 3D, Prince of Persia, Duke Nukem, Raptor: Call of the Shadows).

thing is, certain DOS games work on certain versions of DOSBox, which is why i have 3 of them. Genewars was suppose to work on 0.65, but it doesnt at all.

now to get back to topic, would it be a good idea to jump to DDR2 1066? I may not after all if there really isnt a difference.
__________________
--Windows 10 Pro 64-Bit
--AMD Ryzen 1700x @ 3.4GHz w/ MX-4 and Corsair Hydro 100i Liquid Cooler
--Corsair LPX Vengeance Black 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 DRAM
--EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+ 2GB GDDR5
--ASUS Crosshair IV Hero AM4 X370 Motherboard
--WD BLACK SERIES WD2003FZEX 2TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5" HDD
--SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE250BW 2.5" 250GB SATA 6Gb/s SSD
--Corsair Obsidian 750D Black Aluminum / Steel ATX Full Tower Computer Case
--Corsair Professional Series 860-Watt AX860
Wildside is offline  
Old 12-14-2008, 07:18 PM   #10 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: what benefit would i get if i go from DDR2 800 to DDR2 1066?

Save for a new chip, since we're in Canada, and nothing is cheap here.
__________________

__________________


Hussein19891 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DDR2 800 RAM in a DDR2 1066 mobo? SubGum System Upgrades 1 10-13-2008 07:10 PM
Buying 800 ram and O/C or 1066 Jtumble2 New Systems | Building and Buying 24 09-26-2008 01:23 AM
Not sure which ram to buy, ddr2 800 ghz or 1066 ghz Ric0h New Systems | Building and Buying 17 06-13-2008 07:07 PM
Can DDR2 800 run on a DDR2 1066 mobo? dhgunit New Systems | Building and Buying 3 03-04-2008 12:12 AM
DDR2 800 or 1066? AceWriter New Systems | Building and Buying 28 07-28-2007 04:34 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.