Vista 32 or 64bit For My Machine? Which for gaming - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-30-2007, 11:46 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default Vista 32 or 64bit For My Machine? Which for gaming

I am going to be upgrading to vista purely for gaming. I'll keep xp on the comp I do work on. My question is, what is the difference between 32 and 64 bit in terms of gaming? I know I will probably go with home premium because that has the features I want, but I don't know whether to get 64 or 32 bit. Thank you for the advice.

And I asked this question in the windows section and only got a vague reply so that is why I put it here.
__________________

__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 01-30-2007, 12:16 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

there arent really any games made for 64bit, so playing a 32bit game on a 64bit os would do nothing at all since it wouldnt be able to utilize the 64 bit architecture.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 01-30-2007, 12:23 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default

So what is the point in getting the 64bit version? Is it more secure or what?
__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 01-30-2007, 12:32 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

The 64 bit version allows the use of more RAM, it is also more secure because the kernel is locked out where in the 32-bit version I don't believe it is. Although 64-bit isn't worth going to for now, know driver support.
__________________
baronvongogo is offline  
Old 01-30-2007, 12:50 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

there really is no point, not much software designed for it, not many drivers for it. if your going to put 64 gigs of ram or 16 terabytes of page file then thats what 64bit is for. otherwise its useless.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 01-30-2007, 12:54 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default

Thanks guys. I'll be getting home premium 32bit.
__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 01-30-2007, 02:32 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
BennyV04988's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,835
Default

why? Vista is like 70% performance of XP and DX10 isn't even out yet.
__________________
3DMARK VANTAGE: 11,500
GPU: MSI GTX 260 @ 650MHz/1175MHz
CPU: Intel E6750 @ 3.4GHz/1.33v/60c
HSF: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
MOBO: MSI P6N SLI-FI 650i
RAM: G.SKILL 3x1GB DDR2 800
SND: Creative Audigy 4
SPK:Logtech X-540s
MOS: Logitech MX600 Wireless Laser
LCD: HANNS-G 28" Widescreen
BennyV04988 is offline  
Old 01-30-2007, 02:44 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 566
Send a message via AIM to reckliss
Default

i would get 64bit.
reckliss is offline  
Old 01-30-2007, 02:45 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 584
Default

dx10 is out....
__________________
<img src=http://img3.freeimagehosting.net/uploads/b4b225c12f.png border=0 alt="Free Image Hosting"></a>
TimBlanchard is offline  
Old 01-30-2007, 02:46 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

there is no performance increase in vista, if anything its less, because its a system hog just to look pretty. there is nothing but flaws in it, even in the finally release. and thats a good reason to get 64bit reckliss.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.