Video card dilemma - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-18-2006, 06:30 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 40
Default Video card dilemma

OY
I'm going to be making my own computer this summer and am ends as to what video card I should get. I am going to be building a fairly high end machine (budget 2500ish). The primary purpose of this computer is for 3d modeling (mainly maya 7), but I also want it to be able to handle some of the newer games coming out. Which video card would be best for my computer? Also, what other components should I spend the most money on?

Any replies are greatly appreciated.
__________________

Liamo0o is offline  
Old 03-18-2006, 06:33 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 201
Send a message via AIM to Orayn
Default

7900 GT lets you wield some major graphical power for about 300 USD. The 7900 GTX is even more powerful, and goes toe-to-toe with ATI's X1900, which is generally considered the best graphics card out there card. If you want to go overboard, you could SLi two 7900GTs or 7900GTXes together, though it only gets you a 50% boost in power.
__________________

Orayn is offline  
Old 03-18-2006, 07:11 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 40
Default

Yeah, I was wondering about SLI or crossfire, but what I've heard it doesnt seem worth it... I'm also thinking of going with an intel based mobo because I've heard its more stable, what other parts in terms of compatability or performance would one recomend?
Liamo0o is offline  
Old 03-18-2006, 07:16 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 419
Default

? if u thinking about maya why go for a quadro? which is made specifically for redering?
efd753 is offline  
Old 03-18-2006, 07:31 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 40
Default

what model quadro do you suggest specifically?
Liamo0o is offline  
Old 03-18-2006, 09:09 PM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,130
Default

go with 7900 GT, or GTX and SLi it later. From the benchmarks i've seen, on this series SLi makes QUITE a difference.
john3 is offline  
Old 03-19-2006, 08:54 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 201
Send a message via AIM to Orayn
Default

Quote:
Originally posted by Liamo0o
Yeah, I was wondering about SLI or crossfire, but what I've heard it doesnt seem worth it... I'm also thinking of going with an intel based mobo because I've heard its more stable, what other parts in terms of compatability or performance would one recomend?
I'd recommend AMD over Intel, in a big way. Intel processors have some heat issues, and AMDs just tend to work better for gaming. SLI isn't necessary, or that great if you're actually on a budget of some sort. You can get along fine without it.
Orayn is offline  
Old 03-19-2006, 09:08 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,306
Send a message via AIM to Brtnboarder495
Default

No SLI or CF, biggest waste of money ever.

A single 7900GTX will suit you fine for that budget, that's in USD right?
Brtnboarder495 is offline  
Old 03-19-2006, 09:23 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 543
Default

i suggest you make 2 comps since the 7900 would be good for modern games but not so good with maya, and the quadro would be good for maya since it was specially madef or it but not good for games since it's drivers are different.
__________________
3200+ A64 skt 754
ASUS K8N4-E Deluxe
2x 512mb corsair value
X1800XL 512mb@X1800XT
2x 80g WD SATA
X-FI Platinum
Antec P180b
Running is offline  
Old 03-19-2006, 10:28 PM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,130
Default

how is the 7900 not good with maya? the only thing that may be holding the maya back would be the CPU and since its Dual core, no worries. I have no clue how the best GPU on the market can hold back a program, and not a high setting game, even though the CPU is also dual core.
__________________

john3 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.