Very Confused about my PC. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-13-2006, 12:08 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 226
Default Very Confused about my PC.

Hello everyone, Ive been thinking alot about what I have and just now getting into building PC's.

I want to list the things I have and please respond If it is a good setup or what not?

I want to know if it will last me awhile or what I can do to better my setup?

- Abit Kn8 Mobo,
Logi.Mx518 Mouse-Microsoft Multimedia Keyboard,
NEC 70gx2 17'LCD
eVga 7900gt Ko/Zalman.VF900,
AMD 3200/Zalman.7700Cu,
Samsung 250gb HDD,
and very old Kingston 512mb DDR SDRAM 184pin, and a old NANYA? 512mb.

I know it is not good to mix ram but my pc seems to be running normal? I heard that it doesnt really matter as long as it works and is able to play games.

- Can I mod or vmod anything with the mobo I have?
__________________

Jayvon is offline  
Old 08-13-2006, 12:12 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Actually, that looks pretty good.

The only things I would suggest is to upgrade to 2 gigs of RAM and possibly look into getting a faster CPU while the prices are great. The X2s look really sweet, and the 4000+ is dirt cheap right now.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 08-13-2006, 12:15 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 226
Default

Quote:
Originally posted by Trotter
Actually, that looks pretty good.

The only things I would suggest is to upgrade to 2 gigs of RAM and possibly look into getting a faster CPU while the prices are great. The X2s look really sweet, and the 4000+ is dirt cheap right now.
Oh hey thanks for the reply. Cant my 3200 run all the new games right now or how much of an upgrade the 4000+ cpu will be? Also Ive heard that 2gig of Ram is really not needed right now because most of the time your games or comp wont pick up that much ram?
Jayvon is offline  
Old 08-13-2006, 12:18 AM   #4 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

I'm running a 3200 with no problems (BF2, HL2, FEAR).

2 gigs is a sweet spot, as some games are memory-hungry (BF2 comes to mind).

Windows works well with 2 gig, but not with 3 or 4.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 08-13-2006, 12:19 AM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,057
Send a message via AIM to zerodayATK
Default

it can but not at the best quailty..... also 2 gigs will help on games like BF2 witch will gobble it up... plus wiht newer games and such 2 gigs will be a help
__________________

FORMERLY THEYOYOKID303
zerodayATK is offline  
Old 08-13-2006, 12:21 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 226
Default

Ohh ok. Well another thing I was wondering is what is the difference between all the CPU Sockets for mobos? 939, 775 ect.
Jayvon is offline  
Old 08-13-2006, 12:25 AM   #7 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

AMD = 754, 939, AM2

Intel = 478, 775

The 754 is bottom-barrel. 939 is still alive, for now, but on the way out. AM2 is the new kid that is to be the mainstay.

The 478 is already done for and discontinued. 775 is the main interface for the Intels, and covers the P4, P4 dual cores, and the new Core 2 Duos.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 08-13-2006, 12:29 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 226
Default

Ohh alright I get it now, Thanks.
Jayvon is offline  
Old 08-13-2006, 12:42 AM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 226
Default

I downloaded a driver for my Samsung HDD, but when I try to install the .exe, It comes up with a bunch of giberrish and "llll l llll" ?

Also what is the fastest and most reliable 2gb rams from the Cheapest to the expensive?

Also is there better matching ram for a AMD 3200 cpu?
Jayvon is offline  
Old 08-13-2006, 12:53 AM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 309
Default

Greetings!

your setup looks nice!

If you can get one of the x2 AMD CPU's for a good price, I would do it. As Trotter said, for forwarding looking builds AM2 is preferable, though 939 will still be viable for a year or two (I hope...).

If you go AM2 you will need new DDR2 RAM.

If you use 939 your current RAM will work (check your speed), for optimal performance at a budget 2 x 512 PC3200 in dual channel is manageable. 2 x 1GB is preferable, but remember that 2 x 512 in dual channel is more efficient than 1 x 1GB in single channel.
__________________

__________________
[SIZE=\"1\"]E6400 @ 3.4 , Noctua 120
7900GT @ 670/1680 , VF900
P5B-D 0711
2 x 1GB Patriot 6400 @ 425
WD SATA 250GB
VX2025WM
Neo HE 550
P180 / G15 / MX1000[/SIZE]
Syrillian is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.