upgrading old pc for gaming - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 12-31-2005, 06:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
Default upgrading old pc for gaming

well im not sure if i should be posting this here or in the general pc section but im here now. I want to upgrade my pc so that i can play battlefeild 2 and make my steam games look a bit sweeter. Also i dont wanna spend to much money. Im running XP with a pentium 4, 1.60GHz only 256 of ram (probably should get a bit more.) and i have a ati radeon 7500 (64mb) video card. now im just wondering what everyones sujjestions are. thanks alot.

woggie is offline  
Old 12-31-2005, 07:09 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 78

Show some more info of your system (ie mobo, PSU).

[size=1]Antec Case w/Antec TruePower 2.0 430w
DFI LanParty Pro875 rev. A
P4 3.0@ 3.31 w/Zalman CNPS9500LED w/AS5
Corsair XMS3200 1gb (2x512) @ 245 2.5,3,3,6
SoundBlaster Auidgy 4 w/ Logitech x530
EVGA Geforce 7600GS 438/435
ffmedic12 is offline  
Old 12-31-2005, 07:10 PM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Nov 2005
Posts: 204

I would say keep the drives, and start over. The cpu,amt. of RAM, and video card could play it(BF2), but not well. You would be better off keeping the drives and buying new parts. You could find the hardware you need to play BF2 for under 300, easy.
3xistenc3 is offline  
Old 12-31-2005, 07:15 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 13

do you think you could point out a few things that i could get (for bf2) for under 300. and sorry im a noob with all this stuff im guessing mobo is motherboard and im not sure what psu is but my mobo is a msi 645 or someting like that. thanks agin and sorry for being such a noob
woggie is offline  
Old 01-01-2006, 12:31 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 738

psu is your power supply unit.
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Old 01-01-2006, 10:57 AM   #6 (permalink)
Super Techie
Join Date: Oct 2005
Posts: 291

Get 512mb/1GB of memory and a EVGA 6600gt/6800gs however the 6800gs isn't out on AGP yet so you may haev to wait a while to get that. You will need a better power supply as well. A Fortron 400W is a decent choice as you are on a low budget.

Here is some links to what I recommended above

G.SKILL 1GB (2 x 512MB) 184-Pin DDR SDRAM System Memory - Retail

or if your mobo only supports SDRAM

Kingston ValueRAM 512MB 168-Pin SDRAM System Memory - Retail

eVGA Geforce 6600GT 128A8N350DX Video Card - Retail

FSP Group (Fortron Source) ATX400-PA 400W Power Supply - OEM
Intel Core 2 Duo E6400 @2.4Ghz
Asrock ConroeXFire-eSATA2
Connect 3d X1800XT 256mb
G.Skill 2GB DDR2 667Mhz
Belinea 19\" Widescreen LCD
Antec Super Lanboy
Seasonic ATX v2 430W
weringo is offline  
Old 01-02-2006, 06:11 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 13

thanks weringo. what do you mean about not out on AGP what does tha mean? and how long do you figure it will be until it is AGP?
woggie is offline  
Old 01-02-2006, 08:35 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 711

you might want to take into consideration how long youll be using this computer, will you use it temporarily utiull you get mor emoney, or will you be doing a completely new computer soon. because you dont want to spend all this money and then realized i should have just built a new pc, though alot of those items can be used in the new build but it will also limit your build.

so id suggest getting a gig of ram one of the links weringo sent you and the evga 6600gt agp. this sould give oyu enough performance increase to notice a huge difference from your ati 7500 and 256 ram. but allow you to play BF2 on rather decent settings for the changes you made. and may even play steam games on close if not max graphics depending on the steam game

when he said its not out yet, he is refering to a video card that is not availible to buy yet in the agp interface.

æArchOAngelæ is offline  
Old 01-02-2006, 03:54 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 13

thanks alot. im probably just gonna go with getting that video card cause i have a power mac g5 wich is my main computer and i dont play that many video games (just DOD source and i wanna try BF2) i understood that he meant it wasent out on the AGP interfase but i dont know what that is. also is it a necesity i get the new power supply? and last will this AGP cost more than the one on the link?
woggie is offline  
Old 01-03-2006, 04:02 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 13


woggie is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:16 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.