upgrading to AMD Opteron 165 Denmark - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-08-2007, 02:21 AM   #1 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

Newegg.com - AMD Opteron 165 Denmark 1.8GHz 2 x 1MB L2 Cache Socket 939 Dual Core Processor - Retail

Hey guys, im finally going to upgrade my processor.
I'm hoping that this will improve my performance in games and other usage.

Since i just purchased it, ill probably recieve it towards the end of the week.

I need to know if there is a way to oc this processor with software...if its possible. I dont wannt oc it too much, just enough and safely.
I also bought AC5 and i need to know where i can apply this...on my gfx card and processor.

Since its been really hot in my area my pc temps been around 55-60 idle. And i was wondering if the processor and ac5 will decrease it by some.

Thanks
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 07-08-2007, 03:08 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

Quote:
Originally Posted by krazyq View Post
I need to know if there is a way to oc this processor with software...if its possible. I dont wannt oc it too much, just enough and safely.
I would only suggest overclocking through the motherboard bios. Software overclocking solutions are not always as safe. Also, use manual bios overclocking, not any auto overclock options in the bios. Its not as hard, or dangerous as you might think, also those optys overclock very well.
__________________

__________________
meat_helmet is offline  
Old 07-08-2007, 03:14 AM   #3 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

yea but emachines wont let you overclock

hmm i dont know about any software that will do it tho, doesnt sound liek something i would want to try tho
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 07-08-2007, 07:42 AM   #4 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

good choice on the proc....same one i have. I have mine turned up to 3.0ghz and its fast, very fast. I suggest now looking for a new motherboard since it is not likely that emachines will OC very well.
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 07-08-2007, 12:25 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

Quote:
Originally Posted by fade2black2004 View Post
yea but emachines wont let you overclock

hmm i dont know about any software that will do it tho, doesnt sound liek something i would want to try tho
he's right, maybe u should have bought a new mobo with that opty, and reuse everything else
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-08-2007, 06:42 PM   #6 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

if i bought a new mobo...wouldnt i have to buy new ram too? I just upgraded lik less than a month ago. Its not a big deal for me to oc it. I think ill be fine. Im just wondering if i will notice a difference in regular usage and gaming. and will be idle temp get lowered? And about the ac5...where am i suppose to apply it.
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 07-08-2007, 09:09 PM   #7 (permalink)
The Bulldog
 
zmatt's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: In an empty Ramen packet
Posts: 4,660
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

no you could keep the ram. all s939 chips use the same DDR RAM. if you dont have the cash for a new mobo you can always use clockgen, but your mobo will hold you back so dont expect much, also its not safe that way.
__________________


ポップ・タルトが大好きです。
<<<<<<<Rep is always welcome
Ultimate Guitar exercises/ Songs for technique
zmatt is offline  
Old 07-09-2007, 02:34 AM   #8 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

i just wont overclock it.
Hopefulle i notice some difference in performance. games and other stuff.
Do you think ill be able to increase settings a bit more for my games? will i get a good inrease in fps?
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 07-09-2007, 10:42 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

If you are not going to overclock do not get the Opty then. A better option would be this:

Newegg.com - AMD Athlon 64 X2 4600+ Windsor 2.4GHz 2 x 512KB L2 Cache Socket AM2 Processor - Retail

The optys are great because they overclock really well, but if your not going to you im pretty sure you will find better performance from this one. It only has half the L2 cache the opty 165 does, but is 600Mhz faster, which you will notice.
__________________
meat_helmet is offline  
Old 07-09-2007, 10:49 AM   #10 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: upgrading to AMD Opteron 165 Denmark

i would say its best to invest in a new motheboard as ur cpu is gonna go to waste. also yes the as5 (not ac5 lol) will prop be same temps for maybe a week or so but then will drop alot maybe between 10c-4c maybe more. and yes also for ur gpu the same but prob less drop in temps.
__________________

__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Opteron 165 $125 FghtinIrshNvrDi Buy/Sell/Trade and Hot Deals 12 07-31-2007 04:42 PM
is an opteron worth it Poizen22 New Systems | Building and Buying 47 07-04-2007 07:29 PM
Upgrading My PC adamr100 New Systems | Building and Buying 12 06-13-2007 03:09 PM
Upgrading help valcan222 New Systems | Building and Buying 10 05-12-2007 07:21 AM
Fellow Geeks.. MrCoffee New Systems | Building and Buying 11 05-06-2007 05:34 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.