upgrade recommendation plz - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-08-2006, 04:26 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 37
Default upgrade recommendation plz

i need help with upgrading my computer and have many questions on what i should upgrade on and what i should change.
here are my specs right now:

1 gp ddr dimm 184-pin RAM
agp 256mb ati visiontek x1300
celeron 2.5ghz ( mainly want to change if necessary, since a friend of mine has a pci ( not pci "express" ) video card and a intel core duo processor and runs circles around mine in gaming )


help me with these questions too:

1) which is betta than the other , pci express, or agp video cards.
2) is the celeron really holding bak my games? is it necessary to change for gaming improvement? how much of an improvent? AMD or intel?
3)for playing game like black and white 2, farcry, battlefield 2,prey, and oblivion, plz recommend me the best video card u can find but isnt too pricy ( 500$ max pay.




im definitely changing my mobo, whether you say so or not, since i need a new socket anyway. nevermind my budget and just recommend. thx for the help. post if u need anymore info.
__________________

Twinfun2 is offline  
Old 09-08-2006, 04:59 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 611
Default

Ok i don't know enough about pc gaming to tell you wether that CPU is holding you back. I may have misunderstood you, but it sounds like you have 500 dollars to spen total. lemme know if thats so and ill help you out some.
__________________

__________________
spartan1121 is offline  
Old 09-08-2006, 05:01 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Spartan's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 814
Default

1) PCI Express. Agp is dead.
2) Go Intel (conroe). Get the e6300 for under 250.
3)$500 is a LOT for a video card. You can get a 7950GX2 [best card out there] with that

If you go conroe, you will need a conroe-compatible mobo. There are few out and all of them are too expensive. Wait a while for more companies to enter the fray and drop the price. Second, you will need two gigs of DDR2 ram with that conroe. I highly recommend OCZ DDR2-800 [under 200].

PM me if you have questions.

EDIT: Whoopsy. Is $500 your total budget??
Spartan is offline  
Old 09-08-2006, 05:05 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 202
Default

It really depends on how much your willing to spend, if you want to save some money you could go for an a64 instead of a conroe

EDIT even the x2s arent that expensive

oh nevermind the budget eh? Then get a conroe and some nice card like he ^ said
__________________
CPU - E6400 Core 2 Duo @ 3.2ghz
Cooling - Zalman CNPS9500
Motherboard - Asus P5W DH Deluxe
Memory - OCZ PC2-8000 Platinum XTC 2GB (2x1024MB)
Video - BFG 8800 GTX OC
DVD - LG Super Multi
HD - WD Raptor 36gb
HD2 - Maxtor Diamondmax 10 250gb
PSU - Corsair HX Series CMPSU-620HX 620W
Case - Cooler Master Centurion 5
Sound - Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS
iamchel is offline  
Old 09-08-2006, 06:01 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 37
Default

will an athlon 64 make a difference from a celeron? (socket 754)
i dont really have a budget of 500$, thats just how much im willing to spend. Just give me the bang for the buck. And lastly, my current motherboard has an agp slot and the card isnt doing so well. ( i bought black and white and cant even play it at a fps of 20 at medium settings and a reso. of 1024x720 )
Twinfun2 is offline  
Old 09-09-2006, 02:34 AM   #6 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default

Quote:
Originally posted by Spartan
1) PCI Express. Agp is dead.
2) Go Intel (conroe). Get the e6300 for under 250.
3)$500 is a LOT for a video card. You can get a 7950GX2 [best card out there] with that

If you go conroe, you will need a conroe-compatible mobo. There are few out and all of them are too expensive. Wait a while for more companies to enter the fray and drop the price. Second, you will need two gigs of DDR2 ram with that conroe. I highly recommend OCZ DDR2-800 [under 200].

PM me if you have questions.

EDIT: Whoopsy. Is $500 your total budget??
the 6300 isnt the conroe from what i know the conroe is only the e6800 correct me if im wrong
__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Old 09-09-2006, 03:04 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 584
Default

conroe is from the e660 upwards but it is kind of used as a name for all the new intel core 2 duo cpus.... so i belive:P
__________________
<img src=http://img3.freeimagehosting.net/uploads/b4b225c12f.png border=0 alt="Free Image Hosting"></a>
TimBlanchard is offline  
Old 09-09-2006, 12:09 PM   #8 (permalink)
Geek Squad
 
Join Date: Nov 2005
Location: Ohio
Posts: 788
Default

There is no actual difference from the two cores, the 6300 and 6400 run the Allendale core (which is 1mb each L2 cache I believe) while the 6600 and above are the Conroes which have 2 MB each L2 Cache.

If I am wrong please correct me.
__________________
"Truth is violated by falsehood but outraged by silence."

"Mastering others is strength, mastering yourself is true power." ~Sun Tzu

"Ad Astra Per Aspera"

"Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall." ~Confucious

"The true measure of a man is how he treats someone who can do him absolutely no good.” ~ Samuel Jackson

“Omnis vir est fortunae faber”
JoshSB is offline  
Old 09-09-2006, 12:28 PM   #9 (permalink)
G33K P0W3R!!!!
 
bmxfreakrider's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: HickTown, California (hesperia), and West Hollywood
Posts: 2,068
Default

hmm no buget? lol. k if u want to do a system overhual, first what r ur specs(like mobo/cpu/ram/ps/hdd/vid) and is ur case a full atx or a matx? is it a dektop or a tower? how old is it?
__________________

__________________
Listen to my music! and random/funny videos XD
Need a HDTV? Come find me at BestBuy #108 in Victorville XD
:D-----v Just pwnt my cpu, 900mhz OC v-----:D
bmxfreakrider is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.