Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-11-2007, 12:08 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

Hi,

Im looking to upgrade the core of my pc very soon, needing it for about 50/50 games vs graphics (photoshop, 3ds max, CAD etc.). My current setup is:

Athlon 64 3500+
Asrock Dual SATAII Mobo
1GB Geil RAM
7900GT
Antec NeoHE 550W
2x80GB Seagate in Raid0
200GB Seagate

Obviously the CPU, mobo, and RAM are the first to be upgraded, and after alot recent, annoyingly slow work in photoshop, its needed.

I am looking at the following upgrades:

Intel Q6600
4GB OCZ System Elite 800mhz
Gigabyte P35-DQ6

I know 4GB seems overkill, but for graphics and mutlitasking it will help i know.

So basically what do you guys think? Is it worth getting the Q6600 if i can afford it, or would it be better to wait for the next AMD release (ive heard its months away yet)??
__________________

meat_helmet is offline  
Old 06-11-2007, 12:50 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
QuaziBee's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 660
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

I know about the kind of work you are doing and 4gb of RAM is just about right, I would opt for 8gb 64bit if I could afford it. As for the processor there will be a notable performance boost to rendering times for your money. If your running your own graphics business then you might as well splurge and call it a business expense for tax season.
__________________

QuaziBee is offline  
Old 06-11-2007, 01:17 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

Agreed with quazibee. 4gb of RAM is not overkill, for what you'll be doing. And a Q6600 for around $270, next month is pretty worth it. You'll notice a big difference compared to the 3500+.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-11-2007, 03:23 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Riznarf's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 471
Send a message via AIM to Riznarf
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

if you have time...like, alot of it, id wait for the 45nm intel chips to come out (i'm forgetting the weird name they gave them) and get a true quad core, rather than 2 dual core's mashed into one chip.

not to say the q6600 isnt awesome, but....if you have the time and money, i think itd be worth it.
__________________
-Riznarf

ASRock H67M
i7-2500k @ 3.30
eVGA gtx 570 @ 880/1000
2x 4gb G.Skill Ripjaws DDR3-1333
Corsair 600w PSU
3DMark 11: 6595
Riznarf is offline  
Old 06-11-2007, 03:26 PM   #5 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

They're called Penryn. The quad core version of Penryn is Yorkfield.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-11-2007, 10:10 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

there is no point waitin for them to come out coz they will cost heaps to start of with
__________________
3D MARK 06 ***14,063*** on vista, use to get it
p4 2.8ghz
Asus p4SD-LA
6800gs ultra
1.5gb ddr400 oem
120gb hdd

The Techies' Bible
kobe24 is offline  
Old 06-11-2007, 10:44 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 273
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

Quote:
Originally Posted by kobe24 View Post
there is no point waitin for them to come out coz they will cost heaps to start of with
No.. they won't. They'll obviously have lower and higher end models like any other processor release. (but waiting for a release that's over half a year away IS stupid)

And yeah for $270 a Q6600 is pretty sick.
__________________
Old rig sold.. :(

Dell Vostro 1700:
C2D T5470, 8600m GT, WXGA+ screen, 2GB RAM, 160GB HD, Vista Ultimate
mrfluffles is offline  
Old 06-12-2007, 01:30 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
macdawg's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 813
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

4gb ram is worthless unless your running vista 64 bit.
macdawg is offline  
Old 06-12-2007, 01:32 AM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Riznarf's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 471
Send a message via AIM to Riznarf
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

Quote:
Originally Posted by macdawg View Post
4gb ram is worthless unless your running vista 64 bit.
not for video/picture editing, the more ram the better...
__________________
-Riznarf

ASRock H67M
i7-2500k @ 3.30
eVGA gtx 570 @ 880/1000
2x 4gb G.Skill Ripjaws DDR3-1333
Corsair 600w PSU
3DMark 11: 6595
Riznarf is offline  
Old 06-12-2007, 01:35 AM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 273
Default Re: Upgrade - Q6600, 4GB RAM - Thoughts?

Quote:
Originally Posted by Riznarf View Post
not for video/picture editing, the more ram the better...
Not when your 32 bit os can't use the RAM.....
__________________

__________________
Old rig sold.. :(

Dell Vostro 1700:
C2D T5470, 8600m GT, WXGA+ screen, 2GB RAM, 160GB HD, Vista Ultimate
mrfluffles is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
To upgrade? or not to upgrade? wumbo6 New Systems | Building and Buying 12 06-11-2007 12:07 AM
Overclocking a q6600 Riznarf New Systems | Building and Buying 2 06-04-2007 02:42 AM
Cheapest Q6600 Build Gumbercules New Systems | Building and Buying 34 06-01-2007 01:01 AM
Soon to upgrade... Dr DMoney New Systems | Building and Buying 9 05-07-2007 10:41 PM
Vista Upgrade? Saynt25 Microsoft Windows and Software 4 04-18-2007 04:48 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.