Trouble building my custom rig - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-12-2007, 04:02 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Oct 2006
Posts: 40
Default Trouble building my custom rig

OK, here's what I got.

cpu - Intel Core 2 Duo E6600 Conroe 2.4GHz 4M shared L2 Cache LGA 775 Processor - Retail
MoBo - GIGABYTE GA-965P-DS3 LGA 775 Intel P965 Express ATX Intel Motherboard - Retail
psu - HIPER HPU-4K580-MS ATX12V v2.2 580W Power Supply 100 - 120V - Retail
vga - EVGA 768-P2-N831-AR GeForce 8800GTX 768MB 384-bit GDDR3 PCI Express x16 HDCP Video Card - Retail
ram - G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Retail

This is only the second computer I've built, so I'm still a noob. I hooked it all up, but it will not POST. The case fans spins, I see some LED's, but nothing on the board seems to work. I got both power cables connected to the board, but still no luck. I reconfigured some things, and this time the HSF gets just a little juice, every 5-6 seconds when I hear a feint click. Is my board shot, or am I doing something wrong...or both?

megaerik00 is offline  
Old 04-12-2007, 11:30 AM   #2 (permalink)
Master Techie
baron5's Avatar
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Trouble building my custom rig

you might need a bigger psu

<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito

baron5 is offline  
Old 04-12-2007, 11:59 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
spikoman69's Avatar
Join Date: Nov 2006
Posts: 726
Default Re: Trouble building my custom rig

Ive never built a computer, but from what your saying im guessing your boards dead. Try to return it to newegg, just tell them it was DOA.
spikoman69 is offline  
Old 04-12-2007, 12:06 PM   #4 (permalink)
True Techie
Join Date: Sep 2002
Posts: 173
Default Re: Trouble building my custom rig

as baron said it's the psu, not enough juice....
Note: These cards require PCI-E x16 slots, they will not function in a x8 slot so for SLi you need dual x16 mainboard. Finally 500W minimum for PSU and 600W+ is recommended. mentioned on a few uk retailers webbies
e6700 @ 3.0ghz stock cooling
bfg nforce 680i
dual bfg 8800gtx
Corsair XMS2-6400 C4 TwinX PC2-6400 2GB
Barracuda 7200.10 320GB 16MB Cache SATA-II x2
Enermax Galaxy 850W
Razer Copperhead Tempest Blue 2000dpi Gaming Mouse
Saitek Eclipse 2 Illuminated Keyboard
NEC LCD20WGX2 Silver Widescreen 20" TFT Monitor
crward is offline  
Old 04-12-2007, 01:34 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Oct 2006
Posts: 40
Default Re: Trouble building my custom rig

So in theory, if I test my rig with a smaller card, everything should power up fine?
megaerik00 is offline  
Old 04-12-2007, 02:28 PM   #6 (permalink)
Master Techie
Join Date: Jun 2005
Location: uk
Posts: 2,417
Default Re: Trouble building my custom rig

I dont think its the psu, on the grounds that the Hiper psu's are meant to be pretty good!? plus normally even if the gpu doesnt have enough power it will still boot into windows, it wouldnt normally just not work like that? hmmmm maybe im wrong here but this is just what i think from what you've said.

I hope you get it sorted
jonny_uk is offline  
Old 04-12-2007, 02:28 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Oct 2006
Posts: 40
Default Re: Trouble building my custom rig

Well I just tried a smaller card, the same thing happens. I forgot to mention that when I turn it on, it will only stay on for a few seconds. Sometimes it turns it self on after that. Is my psu blown or something?
megaerik00 is offline  
Old 04-12-2007, 05:41 PM   #8 (permalink)
Master Techie
Whirlwind's Avatar
Join Date: Jan 2006
Posts: 2,400
Default Re: Trouble building my custom rig

Maybe try and see if your cpu fan is installed properly, and that the cpu is not over heating and shutting the pc down.
Cooler Master CM Stacker Case
Asus P8Z68 V Pro/Gen 3
Intel i5-2500K
Cooler Master V6 GT Heat Sink
8 GB G-Skill DDR 3 1600
Asus Xonar Essence STX Sound Card
Grado RS1i & AKG Q701 Headphones
MAD EAR + HD Headphone Amp
Corsair CMPSU 850 Watt
Western Digital Black 500 GB
Crucial M4 64 GB SSD For Windows 7 64 Bit
Samsung 2494SW 24" LCD
Logitech G5 Mouse
Logitech G110 Keyboard
Whirlwind is offline  
Old 04-12-2007, 05:45 PM   #9 (permalink)
Renowned Budgeting Master
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: Trouble building my custom rig

Um hello. Please do some research before you make statements on an issue such as PSU. Actually an 8800GTX will run on a FSP 400w. It has been tested. Not that you should run it on a 400w as there are other things in your system but that Hiper is PLENTY enough power.

He does not need more watts in the system unless hes running crazy amount of extra add-ons like 5 Optical drives and craploads of lights. That Hiper is a very good one for the money. You may however have got something bad. Try the PSU in another PC to see if this is the problem.
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 04-12-2007, 05:51 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
Ridlyn's Avatar
Join Date: May 2005
Posts: 1,920
Default Re: Trouble building my custom rig

Try booting the pc up out of the case, just put it on the anti static bag that the mobo came with. It could be a riser put in the wrong spot and that mobo just shorting out. Don't hook anything up to just CPU,RAM, and you GFX card. If it doesn't post or you don't get to the BIOS then i would say it's the motherboard.

Originally Posted by Sylus View Post
Could have been worse, you could have been raped by a clown.
Ridlyn is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Building Media Computer - Need Advice bigbaddog Computer Audio and Multimedia 5 04-12-2007 10:20 PM
Best place online to buy a high end custom computer lafguy81 New Systems | Building and Buying 7 04-09-2007 09:00 PM
Windows Cursor Patch Causing Trouble Osiris Microsoft Windows and Software 1 04-05-2007 10:18 AM
Help:Perfect custom built computer ZeeLex New Systems | Building and Buying 17 04-04-2007 11:21 PM
Having trouble getting a downloaded file Bendersterrier Internet Software and Browsers 1 03-28-2007 11:42 AM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.