is there anyway to get aoe3 to utilize the 2nd core? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-30-2005, 01:46 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 85
Default is there anyway to get aoe3 to utilize the 2nd core?

^^^^^^^^^^^^^?

this is my computer in the middle of a big battle... a framey mess at that

http://www.picturetrail.com/gallery/...7156&members=1
__________________

__________________
The Rig:

DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
AMD Athlon 64 X2 3800+
Corsair XMS 2GB (1GBx2) PC3200
BFG 7800 GT OC
Audigy 2 ZS
74GB WD Raptor/80GB WD Caviar
Antec TruePower 2.0
Beyond is offline  
Old 12-30-2005, 02:49 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

I'm having trouble AoE3 to run under a 64 bit OS much less use the second core how are you doing it?
__________________

__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 12-30-2005, 03:55 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 85
Default

how am i doing what? i'm not on a 64 bit os..
__________________
The Rig:

DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
AMD Athlon 64 X2 3800+
Corsair XMS 2GB (1GBx2) PC3200
BFG 7800 GT OC
Audigy 2 ZS
74GB WD Raptor/80GB WD Caviar
Antec TruePower 2.0
Beyond is offline  
Old 12-30-2005, 10:08 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 769
Default

I dont understand why someone cant just make a mini program that breaks everything send to the CPU into two parts.. its prolly not even possible and since i know nothing about how a CPU works its not possible by a longshot.
__________________
Sprooty is offline  
Old 12-30-2005, 10:57 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

You will need a 64 bit OS to split the workload between two cores since AoE3 is not multi threaded itself you will have to set AoE to one core and everything else to the other core using Processor Affinity.


This mostly explains the benefets of using dual core but it also has sections on moving to a 64 bit operating system and the advantages of gaming on dual core using the 64 bit operating system, scroll to the middle.
http://www.techist.com/showthread.php?threadid=85059



edit: I have actually made a screen shot for AoE3 and setting it up for both cores to utilize in the gaming section.
__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 12-30-2005, 11:00 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 765
Default

Thats weird, I have a venice 3000+ and Aoe3 isn't that much of a framey mess lol. Maybe its your video card.
septoid2 is offline  
Old 12-30-2005, 11:02 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

Quote:
Originally posted by septoid2
Thats weird, I have a venice 3000+ and Aoe3 isn't that much of a framey mess lol. Maybe its your video card.
Could be that or the processor since AoE3 only requires a 64meg card and other basic features I suspect it's the processor but I could be wrong.
__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 12-31-2005, 12:40 AM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 85
Default

Quote:
Originally posted by septoid2
Thats weird, I have a venice 3000+ and Aoe3 isn't that much of a framey mess lol. Maybe its your video card.
what card do you have and at what settings do you run the game?
__________________
The Rig:

DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
AMD Athlon 64 X2 3800+
Corsair XMS 2GB (1GBx2) PC3200
BFG 7800 GT OC
Audigy 2 ZS
74GB WD Raptor/80GB WD Caviar
Antec TruePower 2.0
Beyond is offline  
Old 12-31-2005, 12:42 AM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

BFG 7800 GT OC


Your video card is more than enough. It only requires 64 megs and not many other features.
__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 12-31-2005, 01:02 AM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 85
Default

Quote:
Originally posted by Tyler1989
BFG 7800 GT OC


Your video card is more than enough. It only requires 64 megs and not many other features.
what kind of cpu at what frequency?
__________________

__________________
The Rig:

DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
AMD Athlon 64 X2 3800+
Corsair XMS 2GB (1GBx2) PC3200
BFG 7800 GT OC
Audigy 2 ZS
74GB WD Raptor/80GB WD Caviar
Antec TruePower 2.0
Beyond is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.