Thanks guys... but im still confused - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-25-2007, 09:31 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Thanks guys... but im still confused

Well first off i want to thank you guys for the help with parts for my new setup. I wasnt going to wait for the July price drop (needing it now) but thats fine, the new Q6600 is just a beast!

Im getting very confused though, cause ive been bechmarking a bit, and im getting some very good, and some very wierd results. The problem is not with the new stuff (q6600, P35-DS3R, G.Skill) but rather my older 7900GT.

My 3Dmark05 score from about a year ago with my athlon 3500+ came in at about 9,200 marks (5,700cpu). When testing with my new system at stock it came in at 8,700 marks (13,500cpu). So the CPU score was way above as i expected, but the 3D score was about 500 less.

It becomes really interesting as i start to overclock it. With the Q6600 @ 3Ghz i ran it again and only got 8,300 3dmarks - but scored a whopping 18,914 CPU marks (8th overall for cpu!).

So my cpu is flying, but my 7900GT is getting slower?? I just dont get it... Is it something to do with the Vista drivers, or is my card just degrading? Any ideas?
__________________

__________________
meat_helmet is offline  
Old 06-25-2007, 09:36 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: Thanks guys... but im still confused

u should look into getting a gtx to go with that q6600 beast.

and o/c it to 3.2 like mine
__________________

__________________
3D MARK 06 ***14,063*** on vista, use to get it
p4 2.8ghz
Asus p4SD-LA
6800gs ultra
1.5gb ddr400 oem
120gb hdd

The Techies' Bible
kobe24 is offline  
Old 06-25-2007, 09:37 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Thanks guys... but im still confused

Overclock your 7900GT. It maybe a bottleneck. I could be wrong though.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-25-2007, 09:38 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: Thanks guys... but im still confused

nice systen buy the way with that cpu and mobo and ram all bestin ur vga. wat did u say ur 3dmark score was?
__________________
3D MARK 06 ***14,063*** on vista, use to get it
p4 2.8ghz
Asus p4SD-LA
6800gs ultra
1.5gb ddr400 oem
120gb hdd

The Techies' Bible
kobe24 is offline  
Old 06-25-2007, 09:38 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: Thanks guys... but im still confused

Quote:
Originally Posted by b1gapl View Post
Overclock your 7900GT. It maybe a bottleneck. I could be wrong though.
Yeah, it has always been overclocked to core=544, memory=780.

I just dont get why the scores are going down...
__________________
meat_helmet is offline  
Old 06-25-2007, 09:42 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: Thanks guys... but im still confused

it may be because ur system isnt stable
__________________
3D MARK 06 ***14,063*** on vista, use to get it
p4 2.8ghz
Asus p4SD-LA
6800gs ultra
1.5gb ddr400 oem
120gb hdd

The Techies' Bible
kobe24 is offline  
Old 06-25-2007, 10:10 PM   #7 (permalink)
TeH ViZarD
 
PanzerKammander's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 652
Send a message via AIM to PanzerKammander
Default Re: Thanks guys... but im still confused

Vista is making your 7900 devote more power to it, instead of 3dmark. You tested it a year ago on XP.. no?
__________________
PanzerKammander is offline  
Old 06-25-2007, 10:12 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 268
Default Re: Thanks guys... but im still confused

yep, i would say the same thing. try it on xp.
fastrandstrongr is offline  
Old 06-25-2007, 10:15 PM   #9 (permalink)
TeH ViZarD
 
PanzerKammander's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 652
Send a message via AIM to PanzerKammander
Default Re: Thanks guys... but im still confused

Then again, your CPU score probably won't be as high, vista uses multi core processors more efficantly than XP, but also takes a higher toll on your graphics card.
__________________
PanzerKammander is offline  
Old 06-25-2007, 10:44 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: Thanks guys... but im still confused

Quote:
Originally Posted by PanzerKammander View Post
Vista is making your 7900 devote more power to it, instead of 3dmark. You tested it a year ago on XP.. no?
Actually it was win2000, so basically xp...

Is there a way to change this in vista? Should i disable the aero stuff?
__________________

__________________
meat_helmet is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
do guys have an extra pentium 4 socket 775 lying aroud siddanth3 Buy/Sell/Trade and Hot Deals 9 06-15-2007 11:34 AM
What do you think guys? Future plans Sora New Systems | Building and Buying 20 05-30-2007 04:25 PM
Kinda Confused... zetahammy New Systems | Building and Buying 13 05-24-2007 12:24 AM
What do you guys think of the Yamada DVD-Mi220X. rookie1010 New Technology and Products 0 05-18-2007 05:30 PM
can you guys recommend a DVD player rookie1010 Off Topic Discussion 6 05-06-2007 07:58 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.