System almost built, more questions - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-26-2007, 04:08 AM   #1 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default System almost built, more questions

My build is finally almost done, I got the whole screw problem fixed with a little ingenuity and some washers :P Now all I have to do is the PSU wiring stuff and I had a few questions ( some are kinda obvious but just making sure )

1. For the PCI Express PSU wires, I obviously connect 1 end to the GPU but the other end of the wire is just another PCI express 6 pin...does this go into the PSU? It fits but doesnt seem to lock in place

2. Do I connect my fans to the peripheral power connector cables? or the Fan only cables ( which are two pin only ) Cause they only gave me 1 wire with 2 fan only cables and my case has 4 stock fans ( 2 having the 3 pin thing to hook on the mobo )

3. For SATA power supply cables I have like 4 cables each with 3 SATA heads, should I connect all 3 devices to 1 wire or is that bad somehow? Like maybe the device can't power it through only 1 wire or something?

4. I have still yet to find any jumper for the SATA people were talking about that limits it to 1.5 GB/Sec

5. For SATA devices all they need is the power connector to PSU and SATA connector to mobo right? The dangerous thing is plugging another wire into that legacy power connector that wipes the drive right?
__________________

__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-26-2007, 12:45 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: System almost built, more questions

a1: Can you describe it more? You connect a 6pin to your video card and the other end come from the PSU.

a2: Still confusing. Connect your case fans to the 12v rail.

a3: There can't be too much HDDs on a single 12v rail. HDDs uses so little amperage that you can chain a whole mess to one line.

a4: Some drives don't have jumpers, some do. This just depends on the model. An analogy would be that some PSU have a 125/240v switch, others don't and have auto switching.

a5: For SATA devices, you only need a data cable and a power cable. If your drives have a 12v molex, try using the SATA connectors first.
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 08-26-2007, 01:13 PM   #3 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default Re: System almost built, more questions

1.if you have 2 pci-e pins on your psu use one of the video card and let other just hang to the side.

2. you can connect your fans to either or, if one has a 2 pin connector you can connect it to the motherboard. Or you can connect the with 4 pin molex plugs.

3. if you have the extra cables you may as well divide the devices between power wires.

4. if there is jumpers on the hdd just leave them at the default factory position... I haven't heard of a 1.5gb limiter.....

5. just one power wire and a data cable is all you need.
__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 08-26-2007, 03:53 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: System almost built, more questions

A1: Just leave it hanging. You only need to connect one. I think the Ultra needs 2 PCI-e 6 Pin power connector.

A2: You mean the 4 Pin Molex connector to a 3 Pin Fan connector? Confused about your question Gabb.

A3: You should just divide the power so that it would all be going through one and splitting out into 3.

A4: Take the jumper out, it'll enable you to have 3.0GB/s.

A5: 1 SATA cable from the motherboard to the HDD, 1 SATA power connector from the PSU to the HDD is good enough.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-26-2007, 04:58 PM   #5 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: System almost built, more questions

Quote:
Originally Posted by phucng_10 View Post
A1: Just leave it hanging. You only need to connect one. I think the Ultra needs 2 PCI-e 6 Pin power connector.

A2: You mean the 4 Pin Molex connector to a 3 Pin Fan connector? Confused about your question Gabb.

A3: You should just divide the power so that it would all be going through one and splitting out into 3.

A4: Take the jumper out, it'll enable you to have 3.0GB/s.

A5: 1 SATA cable from the motherboard to the HDD, 1 SATA power connector from the PSU to the HDD is good enough.
For question 2 what I ment was
Do I connect my fans to the PSU peripheral power connector cables ( which are 4 pin molex connectors ) ? or the PSU Fan only cables ( which are 4 pin molex connectors as well but they only have 2 golden pins and 2 are missing ) Cause they only gave me 1 PSU wire with 2 fan only cables ( but I have many PSU peripheral power connector cables ) and my case has 4 stock fans ( 2 having the 3 pin thing to hook on the mobo )
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-26-2007, 04:59 PM   #6 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: System almost built, more questions

Quote:
Originally Posted by lancec2c30 View Post
1.if you have 2 pci-e pins on your psu use one of the video card and let other just hang to the side.

2. you can connect your fans to either or, if one has a 2 pin connector you can connect it to the motherboard. Or you can connect the with 4 pin molex plugs.

.
wait so your saying if I plug my fan into the 3/4 small pin connectors on my mobo I dont have to plug it into the PSU 4 pin molex connectors? I thought you had to do both?
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-26-2007, 05:03 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: System almost built, more questions

Usually I would just use the 4 pin Molex Connector from the PSU to this:


And then connect the fans 3 pin connector to those.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-26-2007, 05:16 PM   #8 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: System almost built, more questions

Quote:
Originally Posted by phucng_10 View Post
Usually I would just use the 4 pin Molex Connector from the PSU to this:
[
And then connect the fans 3 pin connector to those.
yeah but my PSU doesn't come with that, it comes with 4 pin molex cables. My question is, some of the case fans have both 4 pin molex connectors and small 3 pin connectors to go on the mobo. Can I use em both? I thought the small 3 pin connectors were to allow the mobo to control the rpm of the fans depending on the temperature.
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-26-2007, 05:17 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: System almost built, more questions

Oh! Yeah you can! Just connect them to the PSU's 4 pin Molex Connector. Should have just said that, Gabb. Made me all confused. The motherboards 3 pin, I don't think they're for the fans. Well I never connected my fans to the 3 pins on my motherboard, only through Molex.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-26-2007, 05:19 PM   #10 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: System almost built, more questions

Quote:
Originally Posted by phucng_10 View Post
Oh! Yeah you can! Just connect them to the PSU's 4 pin Molex Connector. Should have just said that, Gabb. Made me all confused.
So I can use them both? Its not going to overload with power or anything is it? I know the mobos 3 pin connectors are for fans since my tuniq tower only has a 3 pin connector for the mobos CPU_FAN.
__________________

__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newly built system won't power up Sagasaki Hardware Repairs and Troubleshooting 3 10-21-2007 04:25 PM
seagate 80gigs failing.. acuariano Hardware Repairs and Troubleshooting 27 08-27-2007 10:43 PM
System build mess up questions Gabb New Systems | Building and Buying 2 08-19-2007 04:50 PM
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.