summer = frozen comp? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-18-2006, 01:53 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 162
Send a message via AIM to theshonen8899
Default summer = frozen comp?

i havent used my computer in a month so i really cant tell wuts rong with it
i remember that rite wen i came home from a vacation i tried to rip cds with my comp but itd freeze
then every other cpu demanding task would also start to freeze my comp
one day after becoming frustrated by the continuous freezes, i open up my bios to see my cpu on 70 degrees celcius

...
holy cow
is this because of summer or is sumthing else rong with my computer?
its idleing at 45 degrees wen its normal idle is 25-30
the fact that i cant leave my computer on for large amounts of time and running cpu or chipset whoring programs is starting to get to me
are any of you guys suffering the same way i am?
i was thinking that downclocking it my work but i tried downclocking and it resulted in a large amount of opening up the computer
if theres a way to fix this, please let me know

loving ur help
- theshonen
__________________

__________________
Case: Thermaltech Tsunami
CPU: AMD Athlon 64 Processor 2800+
Mobo: DFI LanParty UT nf3 250gb
Memory: 1 gb G.Skill PC3200
HD: 74gb WD Raptor/120gb WD Caviar/500gb WD Caviar
GPU: NVIDIA GeForce 6800 GS/XT
theshonen8899 is offline  
Old 07-18-2006, 02:38 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 969
Default

Have you double checked to make sure your heatsink and fan are working correctly. Blow some air on them to get the dust out, maybe that'll help.

Possibly get some Arctic Silver thermal compound.

What processor are you running?
__________________

__________________
<br><br><font color=\"black\"><b>There's No Place Like </b></font><font color=\"red\"><b>127.0.0.1</b></font><br>
AnthraX is offline  
Old 07-18-2006, 02:40 AM   #3 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

his sig says 3300+... i had no idea those existed...
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 07-18-2006, 02:45 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 969
Default

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...2_.28130_nm.29

It's only available to HP and IBM. Only has 256k of cache, wow.
__________________
<br><br><font color=\"black\"><b>There's No Place Like </b></font><font color=\"red\"><b>127.0.0.1</b></font><br>
AnthraX is offline  
Old 07-18-2006, 02:47 AM   #5 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

ahh socket 754.. no wonder i do not know... i just begun at 939...
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 07-18-2006, 02:54 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 162
Send a message via AIM to theshonen8899
Default

yeah i salvaged my cpu from an hp
the guys on this forum told me it was better than my 2800
i mustve been blowing dust off into the heatsink for 20 minutes before coming on this forum so thats not helping too well
i alrdy running on artic silver but im using the fan that came with the cpu
i dont think i can upgrade it since im planning on upgrading my comp sumtime in the future
__________________
Case: Thermaltech Tsunami
CPU: AMD Athlon 64 Processor 2800+
Mobo: DFI LanParty UT nf3 250gb
Memory: 1 gb G.Skill PC3200
HD: 74gb WD Raptor/120gb WD Caviar/500gb WD Caviar
GPU: NVIDIA GeForce 6800 GS/XT
theshonen8899 is offline  
Old 07-18-2006, 03:18 AM   #7 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

have you tried reseating your cpu?? maybe someone used it while you were away.. downloaded some crap thats doing it.. or are you sure its restarting because of heat??
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 07-18-2006, 04:41 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 162
Send a message via AIM to theshonen8899
Default

its restarting cuz of heat
i just applied a new coat of artic silver 5 and it got down to 38/58
sure it helped alot but...i broke the clip on the motherboard while taking the fan off...
i tied it back together with catamount but chances are im going to need a new fan...
arg
do u guys think burning in helps?
__________________
Case: Thermaltech Tsunami
CPU: AMD Athlon 64 Processor 2800+
Mobo: DFI LanParty UT nf3 250gb
Memory: 1 gb G.Skill PC3200
HD: 74gb WD Raptor/120gb WD Caviar/500gb WD Caviar
GPU: NVIDIA GeForce 6800 GS/XT
theshonen8899 is offline  
Old 07-18-2006, 04:48 AM   #9 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

i wouldnt know that one... i wouldnt risk it though....
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 07-18-2006, 08:47 AM   #10 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

What do you mean burning in? Are you talking about running programs that constantly stress the CPU like Prime95? In that case no it won't help. When you apply AS5 you have to let it go through thermal cycles (cool off and heat up). The best thing is to get a whole new heatsink and fan. Get a Zalman so that when you upgrade you can still use it and it will still be a beast of a cooler.
__________________

__________________

reggie_da_man is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.