static and my mobo - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-11-2007, 08:06 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Hershey, PA
Posts: 235
Default static and my mobo

i was trying to build my comp yesterday. I don't think it would have killed my mobo or anything, but i'm being paranoid as i have never built one before sooo yeah. my case was on a small, not very fuzzy at all area rug so it wouldnt scuff my moms hardwood floors. i didnt slide it around or ne thing.i was on the hardwood floor and in contact with the case (with my knee) the whole time i was touching the mobo. then i put it back in the box and walked over carpet to get it back to my room. i wont have ne probs will i?

also, it doesnt seem like ne of my mobo mounts are lining up with the holes in the mobo. there are holes in the mobo with like for 4 metal notches above and below the hole (8 arrayed around one side total) do i use those for mounts too or not?

also how can i hand the mobo? i mean are they pretty durable? i've been careful to only touch the sides where there is no metal or ne thing. is this ok?
__________________

__________________
Intel Core 2 Duo E6420
GIGABYTE GA-965P-DS3
EVGA GeForce 8800GTS 320MB
G.SKILL 2GB DDR2 800 (2x1GB)
Seagate Barracuda 320 GB
Rosewill 550 Watt
Hanns-G 19" Widescreen
CoolerMaster Centurion 5 Mid Tower
funkywaggnelz is offline  
Old 06-11-2007, 08:13 AM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: static and my mobo

Before working on a computer, in a carpeted area, I just touch any metal part of the case for a few seconds, before I start working. That will ground you. And just keep contact with the case's metal parts.

It's best to handle the motherboards, on it's sides, but I've seen people holding it the other too.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-11-2007, 08:18 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Hershey, PA
Posts: 235
Default Re: static and my mobo

OK, so I should be good with the static thing.

ive been holding it on its sides but i mean, i feel like im gonna kinda have to use some force to get it into the I/O shield thing. i dunno, im just worried i will mess something up.

b1apl, you should like be the mod of this like particular thread room. you always answer questions so promptly. thanks!
__________________
Intel Core 2 Duo E6420
GIGABYTE GA-965P-DS3
EVGA GeForce 8800GTS 320MB
G.SKILL 2GB DDR2 800 (2x1GB)
Seagate Barracuda 320 GB
Rosewill 550 Watt
Hanns-G 19" Widescreen
CoolerMaster Centurion 5 Mid Tower
funkywaggnelz is offline  
Old 06-11-2007, 08:22 AM   #4 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: static and my mobo

That's up to the mods of this forum to decide. I just surf around a lot.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 06-11-2007, 10:16 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: static and my mobo

when i build mine i didnt use anything and i was fine. and i got expensive parts. u should be fine
__________________
3D MARK 06 ***14,063*** on vista, use to get it
p4 2.8ghz
Asus p4SD-LA
6800gs ultra
1.5gb ddr400 oem
120gb hdd

The Techies' Bible
kobe24 is offline  
Old 06-12-2007, 08:08 AM   #6 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: static and my mobo

yeah its one of those first time scary thijngs. its ok once u get used to it and u dun get scared ne more. now days im like oh no bent capacitor oh well it was never straight ne way lol.
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 06-12-2007, 11:53 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: static and my mobo

lol its funny till sumthin accually breaks
__________________
3D MARK 06 ***14,063*** on vista, use to get it
p4 2.8ghz
Asus p4SD-LA
6800gs ultra
1.5gb ddr400 oem
120gb hdd

The Techies' Bible
kobe24 is offline  
Old 06-12-2007, 12:41 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
QuaziBee's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 660
Default Re: static and my mobo

I once was putting my video card back in after cleaning it off and spilled my whole cup of CoolAid into my case. I was at a LAN party and somebody had brought a bunch of bottled water, so I just rinsed it out and borrowed an electric leaf blower to dry it out in the driveway. That was many years ago and it still runs like a champ as my personal backup server.

Has anybody else shorted out their comp because you touched a component on the mobo, didn't realize it was on and panicked? Thats a scary 60 seconds waiting for the capacitors to clear to see if you did any real damage.
QuaziBee is offline  
Old 06-12-2007, 02:13 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 275
Default Re: static and my mobo

Yup - I shorted many things out on my PCs, until I shorted out my X800GTO and cooked it to death, it just artifacted permanantly and luckilly I RMA'd it, I have shorted my PSU out in the past taking fans down to 5V and managing to get the frayed ends in the +12v and Ground on a Molex!
RGELLIS is offline  
Old 06-12-2007, 03:00 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
QuaziBee's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Calgary, AB
Posts: 660
Default Re: static and my mobo

Haha! I always thought molex was a terrible power interface.
__________________

QuaziBee is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.