Should I get 4GB of RAM? Difficolt question.. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-18-2008, 12:49 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Kdar's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 894
Default Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

Ok. I have already ordered some stuff, like CPU.. etc for my new computer

But right now, I am thinking about Memory.

Do you think I would need 4GB of Ram?
Like.. this one
Newegg.com - G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory
or
Newegg.com - G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

I will be using my Old Windows XP cope and Linux as well (Kubuntu KDE 4).

Do you think it is good to buy 4GB now?
__________________

Kdar is offline  
Old 04-18-2008, 12:54 AM   #2 (permalink)
Inquiry - The Dark Cheese
 
darksideleader's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 953
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

Simply, 4GB will help with Vista performance and is more future proof while 2GB is enough for XP gaming. You still got 2 more ram slots so you don't have to worry up future upgrades.

I would recommend this ram for 2GB:
Newegg.com - G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory
or perhaps this if you don't mind waiting for the MIR:
Newegg.com - mushkin 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory
__________________

__________________
Runnin' Stock, Cool, Quiet and Fast
Q6700
Thermaltake Big Typhoon w/ Scythe Kama PWN Fan
MSI P6N SLI Platinum
OCZ Vista Performance Platinum 4x2GB
2x Western Digital Caviar Blue 500GB RAID 0
HD Radeon 3450 *Temp* *8800GT SLI Coming*
Acer AL2216W 22" LCD Monitor + 17" Samsung Sync Master 750
Antec TruePower Trio 650 Watt
Power Up Standard
Windows 7 Home Premium (64-bit)
darksideleader is offline  
Old 04-18-2008, 12:55 AM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
SirCyber's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: In a yellow Submarine
Posts: 1,113
Send a message via Yahoo to SirCyber
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

I'm sure you've seen it in places, but if you are using XP home, it's prolly 32 bit. and 32 bit os's won't recognize 4 gigs. I'd recommend getting a single 2gb stick so you can upgrade your os later and upgrade ram along the road afterwards
__________________
EVGA X58 Classified, EVGA GTX 275 CO-OP Edition, Intel Core i7 230@2.68GHz, 1080W Enermax Evolution, 6GB G-Skill DDR3@8-8-8-19

Quote:
Originally Posted by Mak213
Knowledge is power. Power is nothing if it is not shared.
SirCyber is offline  
Old 04-18-2008, 12:57 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
SirCyber's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: In a yellow Submarine
Posts: 1,113
Send a message via Yahoo to SirCyber
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

Newegg.com - mushkin 2GB 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Desktop Memory - Desktop Memory

post#400!!!!!!
__________________
EVGA X58 Classified, EVGA GTX 275 CO-OP Edition, Intel Core i7 230@2.68GHz, 1080W Enermax Evolution, 6GB G-Skill DDR3@8-8-8-19

Quote:
Originally Posted by Mak213
Knowledge is power. Power is nothing if it is not shared.
SirCyber is offline  
Old 04-18-2008, 01:13 AM   #5 (permalink)
Inquiry - The Dark Cheese
 
darksideleader's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 953
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

meh their still out of stock
__________________
Runnin' Stock, Cool, Quiet and Fast
Q6700
Thermaltake Big Typhoon w/ Scythe Kama PWN Fan
MSI P6N SLI Platinum
OCZ Vista Performance Platinum 4x2GB
2x Western Digital Caviar Blue 500GB RAID 0
HD Radeon 3450 *Temp* *8800GT SLI Coming*
Acer AL2216W 22" LCD Monitor + 17" Samsung Sync Master 750
Antec TruePower Trio 650 Watt
Power Up Standard
Windows 7 Home Premium (64-bit)
darksideleader is offline  
Old 04-21-2008, 12:17 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Kdar's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 894
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

What do you guys think about this RAM?
Newegg.com - OCZ SLI-Ready Edition 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

I can get it for 60 something after rebate.

And what about this?

Newegg.com - CORSAIR XMS2 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory
Kdar is offline  
Old 04-21-2008, 12:39 AM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

like said check ur os because it is most likely 32bit (which won't recognize 4gig's so there would be no reason to get consider 4gig's. Also even if your os is 64bit 4gb doesn't offer a huge diff over 2gb. 4gb is not necessary for common use or gaming yet.

Id recommend these:

Newegg.com - Crucial Ballistix 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Desktop Memory

@sircyber, congrats on the 400th post
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 04-21-2008, 03:17 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2007
Location: NB, Canada
Posts: 2,215
Send a message via MSN to Akubane
Default Re: Should I get 4GB of RAM? Difficolt question..

if you arent using vista i see no real reason to get 4GB of ram. unless maybe you do a lot of mutlitasking/encoding and whatnot, then you might benefit from it.

XP and linux just don't use the resources to need it. Vista on the other hand, i don't recommend under 3 or 4GB for optimal performance.

and if you get g.skill check the timings first ^^ theres lots of sets with slower timings. Great ram though.
__________________

__________________


C2D E8400 | Diamond 4870 X2 | Biostar Tpower I45 | 4GB G.Skill PK
Corsair 750TX | Xigmatek HDT-S1283 | CM Haf 932
2x Seagate 1TB 7200.11 | Asus Xonar D2X | LT Z-5500's
Razer Lycosa | Razer Lachesis | LG L245WP-BN 24" MVA LCD
Akubane is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ram Quality Question Tisoraku System Upgrades 27 03-03-2008 07:14 PM
Adding RAM question Drewser New Systems | Building and Buying 4 02-29-2008 01:27 PM
ram question Demalii New Systems | Building and Buying 1 01-21-2008 07:02 PM
New computer, tell me what you think! and one little question too rgoldberg1 New Systems | Building and Buying 3 11-12-2007 10:19 PM
stupid guy wants 4GB of RAM... jfenwick New Systems | Building and Buying 10 09-27-2007 07:33 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.